Biografie, Woo

Pieter Klein

Pieter-KLein.jpg Pieter Klein (1966) is adjunct-hoofdredacteur RTL Nieuws. Eerder was Klein Hoofd Persvoorlichting van het ministerie van Financiën. Voor zijn overstap naar de overheid was hij chef van de politieke redactie van RTL Nieuws.

Klein begon zijn journalistieke carrière als redacteur en politiek verslaggever bij AVRO-radio. Daarna was hij onder meer politiek redacteur van het Algemeen Dagblad en voor dezelfde krant correspondent in Londen. In 1999 ontving hij de Anne Vondeling-prijs voor parlementaire journalistiek.

Ook is hij co-auteur van twee biografieën, over Jan Pronk en Wim Kok.

Tijdens de conferentie vertelt Klein over de spanning tussen de geoliede communicatiemachinerie en de vrije nieuwsgaring, en laat hij zien hoe je door gericht te WOB-ben de overheid het werk kunt laten doen.

Links:
Biografie Wim Kok, door Pieter Klein
Recensie NRC Handelsblad over biografie Wim Kok

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk