Kenniscentrum, Nieuws

Coververhaal: 30 dollar per woord

13.000 woorden telt een New York Times-verhaal over een ziekenhuis in New Orleans dat na de orkaan Katrina een veel hoger dodental liet zien dan vergelijkbare ziekenhuizen in de omgeving. Bijzonder: het stuk is gemaakt in samenwerking met het non-profit onderzoekscollectief ProPublica, en met financiering van de Kaiser Family Foundation. Het stuk, waaraan een paar jaar is gewerkt, zou zo’n 400.000 dollar hebben gekost. Omgerekend: dik 30 dollar per woord.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk