Kenniscentrum, Nieuws

Coververhaal: 30 dollar per woord

13.000 woorden telt een New York Times-verhaal over een ziekenhuis in New Orleans dat na de orkaan Katrina een veel hoger dodental liet zien dan vergelijkbare ziekenhuizen in de omgeving. Bijzonder: het stuk is gemaakt in samenwerking met het non-profit onderzoekscollectief ProPublica, en met financiering van de Kaiser Family Foundation. Het stuk, waaraan een paar jaar is gewerkt, zou zo’n 400.000 dollar hebben gekost. Omgerekend: dik 30 dollar per woord.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk