Kenniscentrum, Nieuws

Huffington Post start onderzoeksfonds

De Huffington Post Investigative Fund – startbudget 1,75 miljoen dollar – is een van de nieuwe initiatieven die journalistiek onderzoek zeggen te willen financieren. Waar reguliere media onder toenemende druk staan om kosten te besparen, komen alternatieven in beeld. Zo is er al Spot.Us, waar journalisten een idee aanbieden in de hoop dat belangstellenden het geld bij elkaar leggen om het te kunnen realiseren.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk