Kenniscentrum, Nieuws

Onderzoeks-Pulitzer naar New York Times

Oud-generaals die als televisiecommentatoren allerlei belangen bij defensie en bedrijven verdoezelen. Die onthulling heeft The New York Times de Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek opgeleverd, een van de vijf die de krant dit jaar won. Uit de Pulitzer fact sheet (pdf): jaarlijks dingen 2400 inzendingen mee naar 21 prijzen. Voor de journalistieke Pulitzers waren er 1028 inzendingen. Dit jaar deden ook 65 “online-only” publicaties mee, geen ervan viel in de prijzen.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk