Kenniscentrum, Nieuws

Onderzoeks-Pulitzer naar New York Times

Oud-generaals die als televisiecommentatoren allerlei belangen bij defensie en bedrijven verdoezelen. Die onthulling heeft The New York Times de Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek opgeleverd, een van de vijf die de krant dit jaar won. Uit de Pulitzer fact sheet (pdf): jaarlijks dingen 2400 inzendingen mee naar 21 prijzen. Voor de journalistieke Pulitzers waren er 1028 inzendingen. Dit jaar deden ook 65 “online-only” publicaties mee, geen ervan viel in de prijzen.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk