Kenniscentrum, Nieuws

Journalist in residence bij NIAS

Journalisten die zich in de schrijffase van een onderzoeksproject bevinden worden opnieuw uitgenodigd een aanvraag doen voor verblijf in het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) te Wassenaar.

Kandidaten voor het komende semester – van september 2009 tot februari 2010 – kunnen tot 10 april a.s. bij het Fonds BJP een verzoek indienen voor een verblijfbeurs van 10.000 euro, gefinancierd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Het Fonds benadrukt met klem dat het verblijf in het NIAS vooral geschikt is voor journalisten die het (veld)onderzoek grotendeels hebben afgerond en in de schrijffase verkeren.

Het prestigieuze NIAS is gevestigd in Wassenaar en biedt jaarlijks onderdak aan een stuk of veertig wetenschappers uit binnen- en buitenland.

Het verblijf in het NIAS biedt mensen de mogelijkheid om ongestoord onderzoek te doen en te schrijven – zo heeft ieder een eigen slaap- en/of werkkamer en kan gebruik maken van een bibliotheek- en documentatiedienst.

Maar verblijf in het NIAS is tevens een ideale manier om te netwerken met topprofessionals uit tal van wetenschappelijke disciplines.

Iedereen die verblijft in het NIAS – waar tevens ruimte sportfaciliteiten zijn – geeft een lezing over zijn eigen onderzoeksproject en neemt tevens deel aan lezingen van anderen. Ook worden er verschillende gezamenlijke uitstapjes gemaakt.

Wie zich wil aanmelden moet een nhoudelijke beschrijving van het project geven, een overzicht van het onderzoek en nog te verrichten werkzaamheden, de toezegging van de uitgever, verwachte publicatiedatum, voorbeelden van eigen werk en een cv.

Op de website van het Fonds BJP kan de Leidraad voor aanmelding worden geraadpleegd. Het besluit over eventuele toekenning valt medio mei.

Inlichtingen:
Nederlands Institute for Advanced Studies
Fonds BJP
Geke van der Wal
Korte Leidsedwarsstraat 12
1017 RC Amsterdam
Tel: 020-6386295
E-mail: fonds@fondsbjp.nl

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk