Kenniscentrum, Nieuws

Journalist in residence bij NIAS

Journalisten die zich in de schrijffase van een onderzoeksproject bevinden worden opnieuw uitgenodigd een aanvraag doen voor verblijf in het Netherlands Institute for Advanced Studies (NIAS) te Wassenaar.

Kandidaten voor het komende semester – van september 2009 tot februari 2010 – kunnen tot 10 april a.s. bij het Fonds BJP een verzoek indienen voor een verblijfbeurs van 10.000 euro, gefinancierd door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Het Fonds benadrukt met klem dat het verblijf in het NIAS vooral geschikt is voor journalisten die het (veld)onderzoek grotendeels hebben afgerond en in de schrijffase verkeren.

Het prestigieuze NIAS is gevestigd in Wassenaar en biedt jaarlijks onderdak aan een stuk of veertig wetenschappers uit binnen- en buitenland.

Het verblijf in het NIAS biedt mensen de mogelijkheid om ongestoord onderzoek te doen en te schrijven – zo heeft ieder een eigen slaap- en/of werkkamer en kan gebruik maken van een bibliotheek- en documentatiedienst.

Maar verblijf in het NIAS is tevens een ideale manier om te netwerken met topprofessionals uit tal van wetenschappelijke disciplines.

Iedereen die verblijft in het NIAS – waar tevens ruimte sportfaciliteiten zijn – geeft een lezing over zijn eigen onderzoeksproject en neemt tevens deel aan lezingen van anderen. Ook worden er verschillende gezamenlijke uitstapjes gemaakt.

Wie zich wil aanmelden moet een nhoudelijke beschrijving van het project geven, een overzicht van het onderzoek en nog te verrichten werkzaamheden, de toezegging van de uitgever, verwachte publicatiedatum, voorbeelden van eigen werk en een cv.

Op de website van het Fonds BJP kan de Leidraad voor aanmelding worden geraadpleegd. Het besluit over eventuele toekenning valt medio mei.

Inlichtingen:
Nederlands Institute for Advanced Studies
Fonds BJP
Geke van der Wal
Korte Leidsedwarsstraat 12
1017 RC Amsterdam
Tel: 020-6386295
E-mail: fonds@fondsbjp.nl

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk