Kenniscentrum, VVOJ Activiteiten

Investigative journalism in Europe (2005)

This is the full version of the report Investigative Journalism in Europe. Dick van Eijk (ed.) VVOJ, Amsterdam, 2005. ISBN 90-808046-6-5. Below is the report index. All parts are available in pdf.

Investigative Journalism in Europe (2005) index:

Part 1

Preface

Introduction

Part 2: Country Reports

Austria by Bram Vermeer

Belgium by Mark Eeckhaut and Dick van Eijk

Bulgaria by Guido Muelenaer

Denmark by Dick van Eijk

Finland by Dick van Eijk

France by Pieter van den Blink and Marijn Kruk

Germany by Bram Vermeer

Ireland by Arjan Dasselaar

Italy by Cecile Landman

Netherlands by Dick van Eijk

Norway by Dick van Eijk

Poland by Johan de Boose

Portugal by Robert Sikkes

Russia by Hella Rottenberg

Spain by Henk van den Boom

Sweden by Dick van Eijk

Switzerland by Bram Vermeer

Turkey by Mehmet Ülger

Ukraine by Hella Rottenberg

United Kingdom by Arjan Dasselaar

Part 3

Analysis

Part 4

Example Projects

Appendices

Appendix 1: Respondents

Appendix 2: About the Authors

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk