Conferentie, Kenniscentrum

Crossing Borders Through Company Records

Organized Crime groups in Eastern and Western Europe created over the past twenty years complicated commercial structures that stretch from Europe to South America. They use straw parties, off-shore havens, unaware citizens and corrupt solicitors in order to hide and grow their illegally obtained wealth. A new investigative reporter’s set of tools, tips and tricks enables journalists to track down the transcontinental businesses of organized crime. Comprising of three parts: a tips and tricks handbook, a compilation of databases which offer company data in many countries (including some off-shore havens) and a web tools section, this is a new tool for the investigative journalist interested in white collar organized crime.

Speaker: Paul Radu
Moderator: Jacqueline Wesselius

When? Saturday November 22nd, 9.00 AM
Where? Erasmushogeschool, 3th floor, Room 3.12

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk