Conferentie, Kenniscentrum

Source mapping

When we decide to dig deeper, we fear that the list of possible sources is endless. But we do not want to lose time chasing the wrong people and documents. Visualizing software can help here. We use XMind (for both Windows and Mac) to draw a ‘map’ of all the possible sources regarding an issue. Once in a map, it is easy to pick your way to useful people, documents and data. What is more: Xmind offers the possibility to link from the map to the original documents or websites and to add contact info and even portraits to people. You will end up with a clear graphic picture of all the sources you do/can use and their relationships. A great tool for investigative teams who do want to share sources and ideas in a simple way.

Trainer: Luuk Sengers

When? Saturday November 22st, 10.45 AM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.08

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk