Conferentie, Kenniscentrum

Online social networking

This session shows the immense possibilities of the social network sites for journalists who want to spice up their coverage with stories of real people. The data speak for themselves: Myspace (120 million users), Facebook (100 million), Linkedin (25 million). Also Dutch/Flemish social sites are very popular with Hyves counting more than 7 million users and Netlog more than 35 million. In addition, user-generated platforms like Flickr and YouTube are gaining more and more subscribers.

If you want to write a story about a doctor who works in Iraq or want to check some facts of an explosion in Island with an eye witness, these social platforms can and will become your best friend. In contrast with the success of the social network sites with regard to subscribers, the number of people that are found through these platforms to be used in news stories is relative small. Most of the times, the journalists base their stories on the official sources and on well-known experts who are eager to talk about the news items. However, sometimes the more unknown sources are more interesting to giving a personal touch to the news stories or to reveal uncovered information.

During this session, I will present some of the most popular social platforms and demonstrate how one (both online and traditional journalists) can easily find the right man/woman on the right (virtual) place. A handout will be provided so that the participants can exercise these techniques at home.

Trainer: Michaël Opgenhaffen

When? Saturday November 22st, 9.00 AM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.06

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk