Conferentie, Kenniscentrum

On the fate-of-the-earth beat

Climate change effects the work of every reporter. It ranges from politics, to economics, health, science & technique and even to the travel section of the newspaper (climate neutral flying – is it really possible?). But few nuts are harder to crack: How to write about global warming (or dangerous substances – an other heavily discussed subject) without loosing yourself in a political or scientific debate? Mark Schapiro is on the fate-of-the-earth beat for the Center for Investigative Reporting in the US. He talks us through the pitfalls and challenges of modern environmental reporting.
Reporting on the environment means reporting on science. You need to understand complicated scientific evidence. In this workshop Mark Schapiro shows tools and approaches for doing so.

How to determine what constitutes ‘independent’ science vs. industry-funded? Schapiro goes into the significance of these distinctions and what to watch out for in conducting investigations that rely on scientific information. And how to find a compelling narrative through what can be complicated matters of both science… taken by seemingly obtuse bureaucracies. Inside those bureaucracies, really struggles are taking place with great consequence: conflict=drama=the essence of a good story. Finding that thruline that can bring life to a narrative.

He will also suggest good sources of information both in the EU and also in the United States, which offer possibility of doing comparative reporting on issues of consequence both sides of the Atlantic.

Speaker: Mark Schapiro
Moderator: Luuk Sengers

When? Saturday November 22st, 9.00 AM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.15

Links
“Who has power, who doesn’t and who’s loosing it?”

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk