Conferentie, Kenniscentrum

On the fate-of-the-earth beat

Climate change effects the work of every reporter. It ranges from politics, to economics, health, science & technique and even to the travel section of the newspaper (climate neutral flying – is it really possible?). But few nuts are harder to crack: How to write about global warming (or dangerous substances – an other heavily discussed subject) without loosing yourself in a political or scientific debate? Mark Schapiro is on the fate-of-the-earth beat for the Center for Investigative Reporting in the US. He talks us through the pitfalls and challenges of modern environmental reporting.
Reporting on the environment means reporting on science. You need to understand complicated scientific evidence. In this workshop Mark Schapiro shows tools and approaches for doing so.

How to determine what constitutes ‘independent’ science vs. industry-funded? Schapiro goes into the significance of these distinctions and what to watch out for in conducting investigations that rely on scientific information. And how to find a compelling narrative through what can be complicated matters of both science… taken by seemingly obtuse bureaucracies. Inside those bureaucracies, really struggles are taking place with great consequence: conflict=drama=the essence of a good story. Finding that thruline that can bring life to a narrative.

He will also suggest good sources of information both in the EU and also in the United States, which offer possibility of doing comparative reporting on issues of consequence both sides of the Atlantic.

Speaker: Mark Schapiro
Moderator: Luuk Sengers

When? Saturday November 22st, 9.00 AM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.15

Links
“Who has power, who doesn’t and who’s loosing it?”

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk