Conferentie, Kenniscentrum

Cross-border journalism

Cross-border journalism: opportunities or problems?
Few journalists collaborate in investigative projects while working in different European member states. Investigative Reporters Network Europe tries to stimulate cross-border projects by organizing concrete cross-border laboratory experiments. In many fields the situation indeed differs from country to country. Is in such a context cross-border collaboration still possible? Is it fruitful? What are the opportunities of cross-border investigative projects? What are the problems? Do the positive results outweigh the difficulties involved? Danish journalist Brigitte Alfter, Dutch journalist Joop Bouma and Belgian journalist Marleen Teugels joined effort for more than a year in an investigative project with a special focus on the pharmaceutical sector. The three shall reveal to you what their most important ‘lessons’ learnt’ are as to make future cross-border projects even more successful.

Speakers: Brigitte Alfter, Joop Bouma, Marleen Teugels
Moderator: Miro Lucassen

When? Saturday November 22st, 10.45 AM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.15

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk