Nieuws

Hoge Raad: journalisten afluisteren mag

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mag onder bepaalde voorwaarden journalisten afluisteren. De Hoge Raad heeft vrijdag 11 juli een eerdere uitspraak met die strekking van het Gerechtshof bekrachtigd, die daarmee onherroepelijk is geworden. Wel moet de AIVD met de afluisterbevoegdheid terughoudendheid in acht nemen. De AIVD besloot een paar jaar geleden twee Telegraaf-verslaggevers af te luisteren, nadat ze kenbaar hadden gemaakt over staatsgeheime stukken te beschikken. De Telegraaf begon een procedure onder meer vanwege het principe van bronbescherming.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk