Nieuws

Hoge Raad: journalisten afluisteren mag

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) mag onder bepaalde voorwaarden journalisten afluisteren. De Hoge Raad heeft vrijdag 11 juli een eerdere uitspraak met die strekking van het Gerechtshof bekrachtigd, die daarmee onherroepelijk is geworden. Wel moet de AIVD met de afluisterbevoegdheid terughoudendheid in acht nemen. De AIVD besloot een paar jaar geleden twee Telegraaf-verslaggevers af te luisteren, nadat ze kenbaar hadden gemaakt over staatsgeheime stukken te beschikken. De Telegraaf begon een procedure onder meer vanwege het principe van bronbescherming.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk