Nieuws

Wallraff naar VVOJ-conferentie

De Duitse journalist Günter Wallraff (65), die naam maakte met zijn participerende, undercover onderzoek, komt dit najaar op uitnodiging van de VVOJ naar de European Investigative Journalism-conferentie in Brussel. Wallraff, die zijn aanwezigheid onder voorbehoud heeft toegezegd, werd in de jaren zeventig en tachtig onder meer bekend met verschillende boeken over journalistieke wanpraktijken bij boulevardkrant Bild en met ‘Ik, Ali’ (Ganz unten), waarbij hij in de rol van een Turkse gastarbeider kroop. Hij is nog altijd journalistiek actief.

Wallraff is een van de tientallen sprekers en trainers tijdens de VVOJ-conferentie 2008, die gehouden wordt op 21 en 22 november. Op de lijst staan ook onder andere publicist Geert Mak, Patrick Pouw, die voor een journalistiek onderzoek een jaar in de leer ging bij een salafistische imam, en Joop Bouma, onderzoeksjournalist bij Trouw. Ook de schrijver van het beste journalistieke boek van de afgelopen twee jaar, Pascal Verbeken, maakt zijn opwachting. Met ‘Arm Wallonië’ won Verbeken onlangs de M.J. Brusseprijs 2008.
Meer over de conferentie vind je op de conferentiepagina’s.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk