Nieuws

Wallraff naar VVOJ-conferentie

De Duitse journalist Günter Wallraff (65), die naam maakte met zijn participerende, undercover onderzoek, komt dit najaar op uitnodiging van de VVOJ naar de European Investigative Journalism-conferentie in Brussel. Wallraff, die zijn aanwezigheid onder voorbehoud heeft toegezegd, werd in de jaren zeventig en tachtig onder meer bekend met verschillende boeken over journalistieke wanpraktijken bij boulevardkrant Bild en met ‘Ik, Ali’ (Ganz unten), waarbij hij in de rol van een Turkse gastarbeider kroop. Hij is nog altijd journalistiek actief.

Wallraff is een van de tientallen sprekers en trainers tijdens de VVOJ-conferentie 2008, die gehouden wordt op 21 en 22 november. Op de lijst staan ook onder andere publicist Geert Mak, Patrick Pouw, die voor een journalistiek onderzoek een jaar in de leer ging bij een salafistische imam, en Joop Bouma, onderzoeksjournalist bij Trouw. Ook de schrijver van het beste journalistieke boek van de afgelopen twee jaar, Pascal Verbeken, maakt zijn opwachting. Met ‘Arm Wallonië’ won Verbeken onlangs de M.J. Brusseprijs 2008.
Meer over de conferentie vind je op de conferentiepagina’s.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk