Nieuws

Negen winnaars De Tegel

Jos van Dongen en André Tak van Zembla zijn voor hun uitzending ‘Het clusterbomgevoel’ beloond met De Tegel. Vorig jaar wonnen ze met hun onderzoek al de VVOJ Prijs 2007. In totaal negen winnaars zijn bij de uitreiking van De Tegel dinsdagavond in Amsterdam gehuldigd.

Onder hen ook de redactie van Argos voor hun uitzendingen over militaire operaties in Afghanistan, Ron Lodewijks van het Brabants Dagblad voor zijn onthullingen van gouden handdrukken en Thijs Niemantsverdriet voor twee portretten in Vrij Nederland. Zie hier alle winnaars.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk