Cafe, Kenniscentrum, Nieuws

‘Klokkenluiders verdienen betere bescherming’

Het lijkt erop dat klokkenluiders eindelijk meer steun krijgen. Er moet een onafhankelijke instantie worden opgericht die hun bescherming biedt, aldus Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van de onderzoeksraad voor veiligheid. Hij zei dat in een aflevering van Zembla over de problemen en tegenwerking die klokkenluiders ondervinden, uitgezonden op 20 april. De VARA is onder meer een handtekeningenactie gestart. Sympathie betuigen kan tot 1 mei.


Omroepvereniging VARA is op 16 april een campagne gestart die ertoe moet leiden dat er binnen jaar een wettelijk geregelde bescherming komt voor klokkenluiders. Naast spotjes op radio en tv hebben in Zembla verschillende klokkenluiders verteld hoe het ze vergaan is nadat ze misstanden in een organisatie of branche aan de kaak stelden.

Zembla wil ook duidelijk maken waarom de bestaande regelgeving niet toereikend is. Er is een speciale website online met informatie over klokkenluiders en een trefpunt voor bezoekers, klokkenluiders.tv.

Bekende klokkenluiders zijn onder andere Ad Bos (bouwfraude), Paul Schaap (onderzoeksreactor Petten) en Fred Spijkers (Defensie).

Begin 2007 organiseerde de VVOJ een debat-café over de omgang van journalisten met klokkenluiders.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk