Cafe, Kenniscentrum, Nieuws

‘Klokkenluiders verdienen betere bescherming’

Het lijkt erop dat klokkenluiders eindelijk meer steun krijgen. Er moet een onafhankelijke instantie worden opgericht die hun bescherming biedt, aldus Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van de onderzoeksraad voor veiligheid. Hij zei dat in een aflevering van Zembla over de problemen en tegenwerking die klokkenluiders ondervinden, uitgezonden op 20 april. De VARA is onder meer een handtekeningenactie gestart. Sympathie betuigen kan tot 1 mei.


Omroepvereniging VARA is op 16 april een campagne gestart die ertoe moet leiden dat er binnen jaar een wettelijk geregelde bescherming komt voor klokkenluiders. Naast spotjes op radio en tv hebben in Zembla verschillende klokkenluiders verteld hoe het ze vergaan is nadat ze misstanden in een organisatie of branche aan de kaak stelden.

Zembla wil ook duidelijk maken waarom de bestaande regelgeving niet toereikend is. Er is een speciale website online met informatie over klokkenluiders en een trefpunt voor bezoekers, klokkenluiders.tv.

Bekende klokkenluiders zijn onder andere Ad Bos (bouwfraude), Paul Schaap (onderzoeksreactor Petten) en Fred Spijkers (Defensie).

Begin 2007 organiseerde de VVOJ een debat-café over de omgang van journalisten met klokkenluiders.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk