Cafe, Kenniscentrum, Nieuws

‘Klokkenluiders verdienen betere bescherming’

Het lijkt erop dat klokkenluiders eindelijk meer steun krijgen. Er moet een onafhankelijke instantie worden opgericht die hun bescherming biedt, aldus Pieter van Vollenhoven, de voorzitter van de onderzoeksraad voor veiligheid. Hij zei dat in een aflevering van Zembla over de problemen en tegenwerking die klokkenluiders ondervinden, uitgezonden op 20 april. De VARA is onder meer een handtekeningenactie gestart. Sympathie betuigen kan tot 1 mei.


Omroepvereniging VARA is op 16 april een campagne gestart die ertoe moet leiden dat er binnen jaar een wettelijk geregelde bescherming komt voor klokkenluiders. Naast spotjes op radio en tv hebben in Zembla verschillende klokkenluiders verteld hoe het ze vergaan is nadat ze misstanden in een organisatie of branche aan de kaak stelden.

Zembla wil ook duidelijk maken waarom de bestaande regelgeving niet toereikend is. Er is een speciale website online met informatie over klokkenluiders en een trefpunt voor bezoekers, klokkenluiders.tv.

Bekende klokkenluiders zijn onder andere Ad Bos (bouwfraude), Paul Schaap (onderzoeksreactor Petten) en Fred Spijkers (Defensie).

Begin 2007 organiseerde de VVOJ een debat-café over de omgang van journalisten met klokkenluiders.

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Op maandag 12 december om 20.00 uur is het weer tijd voor de Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. We zullen terugblikken op het afgelopen jaar en we kijken vooruit naar alles wat komen gaat. De ALV wordt digitaal georganiseerd omdat we hebben gemerkt dat er dan meer leden bij (kunnen) zijn.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk