Nieuws

Nationale prijs voor onderwijsjournalistiek

Tijdens de Nationale Onderwijsweek – oktober 2008 – zal dit jaar de eerste Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek worden uitgereikt. In aanmerking voor de prijs komt oorspronkelijk, Nederlandstalig journalistiek werk dat bedoeld is voor een breed publiek. De prijs zelf bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag. 

De aard van het medium – krant, tijdschrift, radio, televisie, website – is niet relevant. Tussen 1 februari en 1 mei 2008 kan werk dat voor de prijs in aanmerking zou kunnen komen, onder de aandacht van de jury worden gebracht.

De prijs is ingesteld door de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek, een in 2007 opgerichte stichting die beoogt meer en betere journalistieke berichtgeving over het onderwijs te stimuleren. De stichting is voortgekomen uit de Stichting HBO Journaal, van het in 2005 ter ziele gegane gelijknamige vakblad.

De jury van de prijs bestaat uit Marjan Agerbeek (voorheen onderwijsredacteur Trouw, thans hoofdredacteur Consumentengids), Rob Knoppert (publicist, oud-leraar en lerarenopleider natuurkunde, voormalig  columnist NRC Handelsblad) en Marc Vermeulen (hoogleraar-directeur IVA, Universiteit Tilburg). 

Op de website van de stichting staat het volledige reglement en een aanmeldingsformulier om werk – eigen of andermans – onder de aandacht van de jury te brengen.

Nadere informatie verstrekt Pieter Leenheer, secretaris van de stichting, e-mail prijs@onderwijsjournalistiek.nl.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk