Kenniscentrum, Nieuws

‘Vlaamse media laten kansen liggen’

‘Het is schrijnend hoe de Vlaamse media heel wat kansen laten links liggen om zich te ontpoppen als een kritische waakhond’, aldus Daniel Biltereyst, vertrekkend jurylid van het Vlaamse Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, in een verslag van Indymedia. Volgens collega-ex-jurylid Geert Sciot moeten journalisten onbetaald verlof nemen als ze tijd willen maken voor onderzoeksprojecten. Sterker nog, directeur Ides Debruyne van Pascal Decroos, mede-bestuurslid van de VVOJ, becijferde dat 99% van de journalistiek in Vlaanderen zich bezig houdt met verslaggeving en 1% met onderzoeksjournalistiek. Foto’s en presentaties staan online.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk