Kenniscentrum, Nieuws

‘Vlaamse media laten kansen liggen’

‘Het is schrijnend hoe de Vlaamse media heel wat kansen laten links liggen om zich te ontpoppen als een kritische waakhond’, aldus Daniel Biltereyst, vertrekkend jurylid van het Vlaamse Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, in een verslag van Indymedia. Volgens collega-ex-jurylid Geert Sciot moeten journalisten onbetaald verlof nemen als ze tijd willen maken voor onderzoeksprojecten. Sterker nog, directeur Ides Debruyne van Pascal Decroos, mede-bestuurslid van de VVOJ, becijferde dat 99% van de journalistiek in Vlaanderen zich bezig houdt met verslaggeving en 1% met onderzoeksjournalistiek. Foto’s en presentaties staan online.

Gerelateerde artikelen

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

De Global Investigative Journalism Conference (GIJC) is ‘s werelds grootste bijeenkomst van onderzoeksjournalisten. De conferentie biedt training in tools, workshops en netwerkmogelijkheden. Om de twee jaar wordt er een wereldconferentie georganiseerd. Inmiddels heeft GIJC meer dan 10.000 journalisten uit 140 landen samengebracht.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk