Nieuws

‘Onderzoeksjournalistiek blinde vlek’

Onderzoeksjournalistieke projecten lopen veel financiering van maatschappelijke organisaties mis. Uit onderzoek van David Kaplan voor de National Endowment for Democracy blijkt dat slechts een klein deel van de 142 miljoen dollar die internationale media ontvangen van Amerikaanse organisaties terecht komt bij onderzoeksjournalistiek. Ondanks de maatschappelijke rol die research- en onthullingsjournalistiek heeft in publieke verantwoording en het signaleren van misstanden als criminaliteit en corruptie.

Dat blijkt uit de ‘Global Investigative Journalism: Strategies for Support, A Report to the Center for International Media Assistance’, dat op 5 december 2007 is gepubliceerd en als pdf-bestand valt te downloaden. Het rapport is onder meer gebaseerd op een enquête, interviews met betrokkenen en het door de VVOJ uitgevoerde onderzoek ‘Investigative journalism in Europe’, dat je op deze site kunt vinden.

David Kaplan was tot juni 2007 werkzaam bij U.S. News & World Report. Hij werkt nu als zelfstandig onderzoeksjournalist en trainer in Washington D.C. De National Endowment for Democracy is een Amerikaanse nonprofit-organisatie die zich ten doel stelt wereldwijd pro-democratische initiatieven te steunen, onder meer door het verstrekken van financiering.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk