Nieuws

‘Onderzoeksjournalistiek blinde vlek’

Onderzoeksjournalistieke projecten lopen veel financiering van maatschappelijke organisaties mis. Uit onderzoek van David Kaplan voor de National Endowment for Democracy blijkt dat slechts een klein deel van de 142 miljoen dollar die internationale media ontvangen van Amerikaanse organisaties terecht komt bij onderzoeksjournalistiek. Ondanks de maatschappelijke rol die research- en onthullingsjournalistiek heeft in publieke verantwoording en het signaleren van misstanden als criminaliteit en corruptie.

Dat blijkt uit de ‘Global Investigative Journalism: Strategies for Support, A Report to the Center for International Media Assistance’, dat op 5 december 2007 is gepubliceerd en als pdf-bestand valt te downloaden. Het rapport is onder meer gebaseerd op een enquête, interviews met betrokkenen en het door de VVOJ uitgevoerde onderzoek ‘Investigative journalism in Europe’, dat je op deze site kunt vinden.

David Kaplan was tot juni 2007 werkzaam bij U.S. News & World Report. Hij werkt nu als zelfstandig onderzoeksjournalist en trainer in Washington D.C. De National Endowment for Democracy is een Amerikaanse nonprofit-organisatie die zich ten doel stelt wereldwijd pro-democratische initiatieven te steunen, onder meer door het verstrekken van financiering.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk