Conferentie, Kenniscentrum

Surfen zonder sporen

VVOJ Nederlands-Vlaamse conferentie onderzoeksjournalistiek 2007 Groningen

Klik hier voor meer conferentieverslagen.

Werkgroep: Surfen zonder sporen
Instructeur: Arjan Dasselaar
Datum: 17 november 2007
Verslag: Peter Leunissen, Nieuwsdienst Dagblad De Stentor.

Deze werkgroep geeft tips hoe je op internet kunt surfen, zonder dat je traceerbare sporen achterlaat. Dat kan van belang zijn bij gevoelige of riskante onderzoeken op het internet.

Volgens dichteres Adriaan Roland Holst (1888-1976) schreef Simon Vestdijk (1898-1971) sneller dan God kan lezen.

Welnu, de snelheid waarmee Arjan Dasselaar tijdens de werkgroep ‘Surfen zonder sporen’ heen weer schakelde tussen zijn Power Point presentatie en relevante internetsites mag ook gerust een Godswonder heten.

Dasselaar hoeft zelf waarschijnlijk geen moeite te doen zijn sporen te verbloemen. Er is waarschijnlijk toch geen mens die hem op Internet kan bijhouden. Maar goed, dat terzijde.

Het verhaal van deze internetspecialist maakte duidelijk dat het leggen van verdedigingslinies rondom je computer tot op zekere hoogte vrij eenvoudig is.

Wie echter de volledige anonimiteit op het net zoekt, moet heel wat toeters en bellen uit de kast trekken. Bovendien moet men dan wat beperkingen wat betreft bijvoorbeeld de surfsnelheid voor lief nemen.

Computers zijn op zich goed te beschermen tegen spam, virussen en inbrekers en spionage-programmatuur.

Op het internet is bijvoorbeeld heel goede en zelfs gratis software te vinden die de meeste ellende buiten de systeemkast houdt.

Wie ongezien wil surfen loopt tegen grotere problemen aan. Zo kan er veilig gesurft worden via initiatieven als het Free Network Project. Zelfs op deze website zijn echter veel lieden actief met minder nobele motieven dan journalistiek onderzoek.

Gebruik maken van een toepassing als Operator kan eveneens. Veilig, maar traag.

Wie het allemaal eens wil nazien, kan daarvoor terecht op Dasselaars webpagina’s via de ingang www.isopeda.nl/anoniem.pdf.

Het aardige is in deze dat Dasselaar samen met anderen werkt aan een initiatief om journalisten de mogelijkheid te bieden ongezien van het internet gebruik te maken.

Deze met professionele IT-ers opgezette VVOJ-anonimiteitsdienst zal straks bij gebleken belangstelling tegen kostprijs worden aangeboden.

De dienst maakt veel sneller anoniem internetgebruik mogelijk dan de boven al even aangehaalde gratis diensten. Wie belangstelling heeft kan zich melden bij Arjan Dasselaar via arjan@isopeda.nl.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk