Conferentie

Keynote: de transparante journalist

Hoe transparanter de journalistiek, hoe geloofwaardiger. Dat is de kern van de boodschap die key note speaker Walter Dean zal houden tijdens de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2007 op 16 en 17 november aanstaande in Groningen. Dean, een van de directeuren van het Amerikaanse Committee of Concerned Journalists legt uit wat de lezer en kijker van de journalistiek mag verwachten en hoe de journalist daaraan kan voldoen.
Onlangs verscheen een nieuwe editie van de klassieker ‘The elements of journalism. What newspeople should know and the public should expect’, van de hand van CCJ-voorzitter Bill Kovacs en Tom Rosenstiel, directeur van het Project for Excellence in Journalism. Het boek behandelt leesbaar én praktisch de tien kenmerken waaraan kwaliteitsjournalistiek volgens het Committee of Concerned Journalists moet voldoen. Walter Dean schreef mee aan het boek, en is een gepassioneerd pleitbezorger van wat CCJ wel noemt ‘the journalism of verification’.
Hoe transparanter de werkwijze van de journalist, hoe helderder hij of zij kan maken wáár journalistieke informatie op gebaseerd is, hoe onderzoek is gedaan en waarom de lezer en kijker dit moet weten, hoe geloofwaardiger het vak. En dat ons vak aan geloofwaardigheid heeft ingeboet, de laatste jaren (onterecht of niet), dát staat wel vast. We zijn in een modieuze maar zorgelijke trend nog net geen tweedehands-auto-verkopers, maar veel scheelt het niet.
Dean geeft, gestoeld op honderden interviews met hoofd-, eind- en andere redacteuren, een praktische handleiding hoe je met eenvoudige middelen je nieuws nieuw, pakkend, belangrijk én geloofwaardig kunt maken.

Zijn ervaring is ook samengevat in dit boek:
‘We Interrupt This Newscast: How To Improve Local News And Win Ratings, Too’, Tom Rosenstiel, Marion Just, Todd Belt, Atiba Pertilla, Walter Dean and Dante Chinni. Cambridge University Press, April 2007. Het boek dat bewijst dat kwaliteitsjournalistiek de oplages verhoogd en de brand versterkt. Zie deze link.

Verder zal Dean een aantal speciale workshops geven: over de werkvloer in tijden van multimediale journalistiek en over audiovisueel werken (hoe je met ‘zwaarder’ nieuws méér publiek kunt trekken, speciaal — maar niet uitsluitend — voor regionale journalisten).

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk