Publicaties van de VVOJ

Sinds 2016 brengen we het VVOJ Essay uit. Daarvoor publiceerden we vijftien jaar lang het Jaarboek Onderzoeksjournalistiek. 

Bij de vijftiende VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek in Leuven, begonnen we met de jaarlijkse publicatie van het VVOJ Essay: een betoog waarin ons vak kritisch wordt beschouwd. Hoe staat de (onderzoeks)journalistiek ervoor? Wat zijn relevante actuele ontwikkelingen en welke lessen kunnen we daaruit trekken?

De focus ligt daarbij op het maatschappelijk functioneren van de (onderzoeks)journalistiek. Dus nu even niet de verdienmodellen en de werkgelegenheidsperspectieven voor de beroepsgroep zelf – hoe belangrijk ook – maar een meer filosofisch getinte beschouwing over het belang van ons werk en de vragen die we onszelf daarbij zouden moeten stellen.

Het spits werd in 2016 afgebeten door Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck en zijn collega Tom Cochez. Hun verhaal, Gezocht: superman/vrouw, vind je hier.

Betonrot in de media; de opmars van de onderzoeksloze journalistiek is de titel van het VVOJ Essay 2017, dat werd gepubliceerd tijdens #VVOJ17. Bas Haan, onderzoeksjournalist bij Nieuwsuur, schreef het.
De publicatie van het VVOJ Essay 2017 is mede mogelijk gemaakt door Lira Auteursfonds Reprofonds.

VVOJ Jaarboek voor leden nog in pdf beschikbaar

In haar Jaarboek Onderzoeksjournalistiek verzamelde VVOJ vijftien jaar lang de mooiste en leerzaamste onderzoeksjournalistiek uit Nederland en Vlaanderen. Verhalen die misstanden blootleggen en tot politieke debatten leiden. Onderzoek dat opvalt door een slimnme en creatieve aanpak, en door bewonderenswaardige vasthoudendheid.
Hoe gingen de journalisten te werk? Waar liepen ze tegenaan en wat hield hen gaande? Het Jaarboek bood inspiratie en collegiaal advies voor journalisten die grote of kleine tegels willen lichten. Ook de genomineerden voor de VVOJ onderzoeksprijs De Loep werden in het Jaarboek opgenomen.

Hier kunnen VVOJ-leden normaal gesproken alle jaarboeken in pdf downloaden. Helaas kampen we na de verhuizing van onze website van .nl naar .org met een paar technische losse eindjes. Een daarvan is dat de downloads van de VVOJ Jaarboeken en andere publicaties niet bereikbaar zijn. We verwachten dit medio april opgelost te hebben. Heb je nu dringend een pdf nodig? Mail dan naar het verenigingsbureau.

Jaarboeken nabestellen (ook voor niet-leden)

Wil je een jaarboek in print nabestellen? Stuur dan een mailtje naar het VVOJ-bureau, met in de onderwerpregel ‘Jaarboek’. Vergeet niet te vermelden welke editie je wilt bestellen (2007 is helaas uitverkocht). We sturen je een factuur en verzenden dan meteen na betaling de bestelling. Oude edities kosten tien euro, plus verzendkosten.