Publicaties van de VVOJ

Het VVOJ Essay 

Bij de vijftiende VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek in Leuven, begonnen we met de jaarlijkse publicatie van het VVOJ Essay: een betoog waarin ons vak kritisch wordt beschouwd. Hoe staat de (onderzoeks)journalistiek ervoor? Wat zijn relevante actuele ontwikkelingen en welke lessen kunnen we daaruit trekken?

De focus ligt daarbij op het maatschappelijk functioneren van de (onderzoeks)journalistiek. Dus nu even niet de verdienmodellen en de werkgelegenheidsperspectieven voor de beroepsgroep zelf – hoe belangrijk ook – maar een meer filosofisch getinte beschouwing over het belang van ons werk en de vragen die we onszelf daarbij zouden moeten stellen.

Het spits werd in 2016 afgebeten door Apache-hoofdredacteur Karl van den Broeck en zijn collega Tom Cochez. Hun verhaal, Gezocht: superman/vrouw, vind je hier.

Betonrot in de media; de opmars van de onderzoeksloze journalistiek is de titel van het VVOJ Essay 2017, dat werd gepubliceerd tijdens #VVOJ17. Bas Haan, onderzoeksjournalist bij Nieuwsuur, schreef het.
De publicatie van het VVOJ Essay 2017 is mede mogelijk gemaakt door Lira Auteursfonds Reprofonds.