VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek over Macht en Onmacht

  • 19/11/2021 09:30
  • Brussel
  • van € 200,- tot € 745,-

Het thema dit jaar is Macht en Onmacht: over hoe journalistiek zich verhoudt tot de macht. Na een jaar waarin Apache bijna het veld moest ruimen, Brussels politiegeweld eindelijk aandacht kreeg, er in Den Haag een kabinet viel over de toeslagenaffaire en een debat losbarstte over bestuursculturen, luidt steevast de vraag: hoe houdt de journalistiek zich staande in een krachtenveld dat openheid predikt maar steeds geslotener lijkt?

Kortom, we gaan het hebben over het controleren van de macht in coronatijden. Over de Wet openbaarheid bestuur en de opvolger daarvan. Over graven door de papierstapels van de Europese Unie en over de inzet van artificiële intelligentie bij onderzoek. Over mentaal én fysiek gezond blijven terwijl het vak steeds meer onder vuur ligt. Over RegEx en Python. Over het interviewen van bronnen met trauma’s. Over de ambacht van de geschreven longread en het monteren van een onderzoeksjournalistieke podcast. Over de zin en onzin van een Raad voor de Journalistiek, en hoe die verder moet nu redacties steeds terug blaffen in de richting de hond die over hen waakt.

En nog veel en veel meer. De komende maanden maken wij namen bekend. Tot die tijd geldt: save the date. Zorg dat je erbij bent. En ja, als coronacijfers opnieuw de lucht inklimmen gooien wij net als vorig jaar alles om voor een online viering van een heel mooi vak.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeks- journalisten