SVDJ : Cross-border binnen Nederland

  • 29/06/2022
  • gratis, wel aanmelden

Wil jij samen met collega-journalisten onderzoek doen naar één onderwerp? Kom op 29 juni naar ‘Cross-border binnen Nederland’! Wissel ideeën uit, leer vakgenoten kennen en verken mogelijke samenwerkingen door heel Nederland. Tijdens deze middag ga je direct samen aan de slag met verschillende onderzoeksthema’s en kun je met ons in gesprek over de subsidiemogelijkheden voor toekomstige samenwerkingsprojecten.

Verspreid over het land houden journalisten zich met dezelfde onderwerpen bezig, zoals energietransitie, klimaat, (jeugd)zorg, grote bouwprojecten, huisvesting of onderwijs. Wat als journalisten, uit verschillende regio’s, onderling de krachten bundelen?

Internationaal wordt er steeds vaker samen gewerkt aan belangwekkende cross-border onderzoeksverhalen. Samen met Arena for Journalism wil SVDJ uitzoeken hoe we de lessen en methoden uit deze groeiende collaborative journalism praktijk kunnen toepassen op de grenzen die we binnen Nederland kennen.

Voor wie is deze middag?

Voor journalisten die openstaan om samenwerking op het gebied van onderzoek aan te gaan met collega-journalisten van andere media of uit andere regio’s. Daarbij richten we ons nadrukkelijk op de journalist, in plaats van de mediaorganisatie, om zo te bouwen aan samenwerkingsnetwerken ‘van onderaf’.

Met deze middag hopen we specifiek samenwerkingsverbanden te kunnen leggen tussen verschillende regio’s. We heten daarom regionale en lokale (onderzoeks)journalisten in het bijzonder welkom.

Of je nu freelancer bent of in dienst, het maakt voor deze middag niet uit. Het gaat om de wens om samen aan een onderzoeksverhaal te werken. Je kunt als individu of als team komen.

Wat gaan we doen?

Deze bijeenkomst staat in het teken van het verkennen van samenwerking en het ontmoeten van collega’s van verschillende media. De bedoeling is om deze middag actief met elkaar aan de slag te gaan. Dit doen we aan de hand van de methode van cross-border collaborative journalism.

Op basis van onderzoeksthema’s die de deelnemers van tevoren aandragen, gaan we uiteen in subgroepen en onderzoeken we hoe journalisten met gelijke interesses samen onderzoeksverhalen zouden kunnen maken.  Hierbij zullen journalistieke trainers aanwezig zijn om de werksessies in goede banen te leiden.

Voordat we ons opsplitsen opent Brigitte Alfter de middag met een keynote. Brigitte is onderzoeksjournaliste, directeur van Arena for Journalism en oprichter van de jaarlijkse conferentie Data Harvest. Zij zal ons meer vertellen over de potentie van samenwerken over geografische en culturele grenzen heen. Ook horen we van een aantal ervaringsdeskundigen wat zij hebben geleerd van geslaagde en minder geslaagde journalistieke samenwerkingsprojecten.

Thema aandragen

Een groot deel van de dag bestaat uit werksessies, in eerste instantie gegroepeerd naar journalistieke (hoofd)thema’s. Geef daarom bij je aanmelding aan met welke onderwerpen (op hoofdlijnen) je graag aan de slag wilt of al bent.  In het inschrijfformulier kun je dit aangeven.

Wij clusteren de aangedragen thema’s en kiezen een aantal grotere thema’s waarbinnen we samenwerkingen verkennen op 29 juni. We zullen voorafgaand aan het event de overkoepelende thema’s met de deelnemers per mail delen, zo kan men zich alvast goed voorbereiden. Let op: Draag een thema aan op hoofdlijnen, op de dag zelf specificeren we deze met elkaar.

Subsidiemogelijkheid

Vanaf 27 juni is het mogelijk om bij SVDJ een subsidieaanvraag te doen voor thematische onderzoeksjournalistieke samenwerkingen. Binnenkort vind je op onze site meer informatie over deze regeling.

Praktische informatie

Kosten
Dit event is gratis te bezoeken, maar aanmelding via het inschrijfformulier vooraf is verplicht.

Locatie
House of Watt, James Wattstraat 73, 1097 DL Amsterdam. Op korte loopafstand van station Amsterdam Amstel.

Eten en drinken
Tijdens het event wordt er gezorgd voor een lunch en een borrel na afloop. Heb je allergieën en/of dieetwensen geef dit aan ons door in het inschrijfformulier.

Programma
12:00 – 12:45 inloop en lunch
12:45 – 13:45 plenair
14:00 – 16:30 werksessies
16:30 – afsluitende borrel

Vragen over het event? Neem contact met ons op via info(@)svdj.nl of 070 361 7111 . Steffan Konings (Coördinator onderzoeksjournalistiek) en Lotte Kamphuis (Communicatie & Evenementen) organiseren dit event.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeks- journalisten