21 mei 4e Regiomiddag voor lokale en regionale onderzoeksjournalisten

  • 21/05/2024 14:00
  • Eetcafé Pluim – Ritsevoort 12, 1811 DN Alkmaar
  • €10,- voor leden / €15,- niet-leden

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sprekers
Bart Vuijk
en Linda Gottmer schreven de verhalenserie “Heeft de IJmond een toekomst zonder Tata Steel?” Hoe kom je over zo’n actueel onderwerp tot nieuwe verhalen over fundamentele vragen? Linda en Bart zijn voor de serie genomineerd voor de Tegel 2023, de prijs voor beste journalistiek. Ze geven 21 mei een presentatie over hun aanpak.
Chris Aalberts schrijft over politiek die voor het grote publiek onzichtbaar blijft. Dat geldt in hoge mate voor lokale politiek. Wat gebeurt er achter de schermen in Den Helder, Den Haag en Tubbergen? Hoe maak je dat inzichtelijk? Chris komt erover vertellen.
Alle openbare overheidsinformatie bundelen en doorzoekbaar maken met tools die zo flexibel zijn dat journalisten en onderzoekers er met maximale vrijheid verhalen mee kunnen maken. Dat is de ambitie die Open State Foundation heeft met het platform De Bron. Charlotte Kroese leert in haar spoedcursus hoe journalisten deze site kunnen gebruiken.
Wytse Vellinga, coördinator journalistieke verantwoording publieke omroepen, laat zien hoe je AI kunt gebruiken voor onderzoek

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeks- journalisten