Kenniscentrum, Nieuws

De nieuwe Pulitzer-oogst

De 92ste toekenning van de Pulitzer-prijzen is vooral de Washington Post goed bekomen: zes Pulitzers wist de krant in de wacht te slepen. Behalve dan in de categorie ‘investigative reporting’. Daarin werden dit jaar twee winnaars benoemd, de New York Times en de Chicago Tribune. Op de Pulitzer-site is een groot archief te vinden met winnende publicaties.

De New York Times krijgt de onderzoeks-Pulitzer met een serie over giftige ingrediënten in medicijnen en andere producten die de Verenigde Staten uit China hebben geïmporteerd. De tweede Pulitzer voor onderzoeksjournalistiek gaat naar de redactie van de Chicago Tribune, die gebrekkig toezicht op speelgoed en kinderstoeltjes aan de kaak stelde.

De Pulitzer-winnaars voor 2008 werden maandag 7 april bekend gemaakt. De Washington Post won onder meer in de prestigieuze ‘Public service‘-categorie met de onthulling van misstanden bij de behandeling van gewonde militairen in het Walter Reed Hospital.

Volgens de New York Times gaat steeds vaker een kleine groep grote kranten met de prijzen aan de haal. De Washington Post, de Wall Street Journal, de Los Angeles Times en de New York Times hebben de afgelopen acht jaar al 65 Pulitzers gewonnen, tegen 45 in de jaren negentig. De schrijver van een boek over de Pulitzers, Roy Harris, zegt in de krant dat bezuinigingsronden die veel media hebben doorgevoerd de grote kranten in de kaart spelen.

Gerelateerde artikelen

De VVOJ-Regiomiddag in Delft bood een gevarieerd programma met informatie over fondsen, inspirerende journalistieke verhalen, tips, en nieuwe tools. Wil je terugkijken? Een kort verslag en de presentaties zijn toegevoegd aan de site. Benieuwd naar de volgende Regiomiddag? Die is dinsdag 7 oktober in Groningen.

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 20 juni in Domstad in Utrecht organiseert de VVOJ opnieuw de VVOJ Masterclasses. Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Met onder meer: Karel Degraeve (VRT) over AI in de onderzoeksjournalistiek, Alison Killing (FT) over het onderzoeken van China op basis van satellietbeelden en handelsstromen, Tom Kreling (NRC) en Merijn Rengers (NRC) over financiële onderzoeksjournalistiek, Leon Giesen (Mondo Leone) met een Meesterklas Vertellen en Dirk Mostert en Hester van Yperen (KRO-NCRV) over wederhoor in de onderzoeksjournalistiek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk