Nieuws

Argos over rapport-Commissie Davids

Zaterdag 2 januari wijdde het radioprogramma Argos haar uitzending aan een reconstructie van de totstandkoming van de Commissie Davids. Precies tien dagen later, op 12 januari, presenteert deze commissie haar rapport over de Nederlandse steun aan de inval in Irak in 2003.

Waarom staakte Jan Peter Balkenende begin 2009 zijn jarenlange verzet tegen een onderzoek naar de Nederlandse steun van de Irak-oorlog? Welke vragen heeft de Commissie Davids de afgelopen maanden onderzocht? Welke feiten zijn al bekend over deze vragen? Hoe zijn deze feiten aan het licht gekomen? En wat zullen de politieke gevolgen zijn van de conclusies van de Commissie Davids?

Tijdens het programma zijn ook fragmenten te horen van de bijeenkomst van het Legebeke Legaat dat tijdens de VVOJ conferentie in Utrecht op 28 november plaatsvond.

Voorts bijdragen van onder meer D66-leider Alexander Pechtold en Joost Oranje, onderzoeksjournalist en chef van de parlementaire redactie van NRC Handelsblad.

Gerelateerde artikelen

Je ziet en ruikt het niet, maar het veroorzaakt net zoveel gezondheidsverlies als overgewicht: luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor 11.000 voortijdige doden. Uit dataonderzoek van Investico en EenVandaag blijkt dat ruim tweeduizend scholen, kinderdagverblijven, verpleeghuizen en sportvelden te dicht bij een drukke weg staan en daar zelf niet van op de hoogte zijn. De onderzoeksjournalisten gebruikten openbare databestanden en maakten een kaart waarop alle gevoelige verblijfslocaties te vinden zijn.

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk