Nieuws

Cursus oorlogsverslaggeving

Onderzoeksjournalisten zullen zich wellicht niet zo snel letterlijk in oorlogsgebied wagen. Voor diegenen die dat toch doen is er nu eindelijk een internationale cursus opgezet door een collega: Frans Josef Hutsch, medewerker aan de programma’s waarvoor VPRO’s Argos in 2006 de VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek ontving. Vanaf 30 september, in het lieflijke Toscane, een vijfdaagse training in al wat een journalist in de oorlog kan tegenkomen.

Welke journalist kent het niet: het gevoel van onmacht als je leest dat er weer een collega in oorlogsgebied het leven heeft gelaten. Dit jaar alleen al gebeurde het al weer ruim zestig keer. Helemaal te voorkomen valt het niet, maar nu is er een gedegen training in wat te doen en te laten als je (letterlijk) onder vuur komt, opgezet door een collega-onderzoeksjournalist.

Frans Josef Hutsch werkt al jaren voor het VPRO-radioprogramma Argos, kreeg in 2005 een nominatie voor de VVOJ Prijs voor Onderzoeksjournalistiek, en leverde in 2006 bijdragen aan de serie programma’s waarvoor Argos de VVOJ-prijs daadwerkelijk won. Samen met collega Manuela Feyder start hij op 30 september a.s. in het lieflijke Toscane een vijfdaagse, zeer praktische internationale training voor journalisten op weg naar oorlogsgebieden. Van omgaan met checkpoints en guerilla’s tot het geven van eerste hulp en het beschermen van kwetsbare bronnen; in rollenspellen, discussies en dagelijkse verslaggeving vanuit het ‘oorlogsgebied’ bij Montepulciano en Pienza.

Voor meer informatie en aanmelding, ga naar www.kriegsjournalist.de.

Gerelateerde artikelen

De VVOJ-Regiomiddag in Delft bood een gevarieerd programma met informatie over fondsen, inspirerende journalistieke verhalen, tips, en nieuwe tools. Wil je terugkijken? Een kort verslag en de presentaties zijn toegevoegd aan de site. Benieuwd naar de volgende Regiomiddag? Die is dinsdag 7 oktober in Groningen.

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 20 juni in Domstad in Utrecht organiseert de VVOJ opnieuw de VVOJ Masterclasses. Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Met onder meer: Karel Degraeve (VRT) over AI in de onderzoeksjournalistiek, Alison Killing (FT) over het onderzoeken van China op basis van satellietbeelden en handelsstromen, Tom Kreling (NRC) en Merijn Rengers (NRC) over financiële onderzoeksjournalistiek, Leon Giesen (Mondo Leone) met een Meesterklas Vertellen en Dirk Mostert en Hester van Yperen (KRO-NCRV) over wederhoor in de onderzoeksjournalistiek.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk