De Loep, Nieuws

Eindelijk: een digitale Loep

De Loepjury na afloop van haar beraad, in Antwerpen. Vlnr Alexander Pleijter, Marjan Agerbeek, Elke Vandersypen, Hilde Geens, Marc Chavannes, Trees Verleyen, Henk Blanken, Thomas Muntz en Belia Heilbron (Marnix Koolhaas kon helaas niet bij deze bijeenkomst zijn).

Eindelijk dan. Twee jaar nadat de Loep werd uitgebreid met de categorie Digitaal, kan deze prijs nu ook eens daadwerkelijk worden uitgereikt. De strijd gaat tussen De Correspondent en de Volkskrant.

De VVOJ-prijzen voor onderzoeksjournalistiek beleven dit jaar alweer hun dertiende ronde. De jury, onder voorzitterschap van Marc Chavannes, nomineert in totaal tien producties voor vier Loepen. De winnaars worden bekendgemaakt op vrijdagavond 20 november, tijdens een feestelijk diner op de VVOJ Conferentie Onderzoeksjournalistiek 2015 in Den Haag.

De digitale Loep werd in 2012 ingesteld, maar tot nu toe konden slechts stimuleringsprijzen worden toegekend. De andere drie categorieën zijn Audiovisueel, Tekst en de Aanmoedigingsprijs voor talenten tot 30 jaar.

De kwaliteit van de inzendingen, een kleine honderd, was dit jaar boven verwachting, maar de onderlinge verschillen waren soms groot. Dit verklaart waarom in de categorieën Digitaal en Aanmoedigingsprijs elk slechts twee in plaats van drie inzendingen zijn genomineerd.

En dan nu: alle genomineerden op een rij.

Audiovisueel

Digitaal

Tekst

  • Bram van der Heijden en Serge Sekhuis voor Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad: ‘Defensie en de doofpot van giftige chroom6-verf‘.
  • Siem Eikelenboom, Yteke de Jong en Jeroen Molenaar voor het FD: reconstructie, in vier artikelen, van het Imtechdrama.
  • Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw): Luxleaks.

 Aanmoedigingsprijs

De Loepjury bestaat dit jaar uit Marjan Agerbeek, Henk Blanken, Marc Chavannes (voorzitter), Hilde Geens, Belia Heilbron, Marnix Koolhaas, Thomas Muntz, Alexander Pleijter, Elke Vandersypen en Trees Verleyen.

De komende weken op de VVOJ-site meer over de genomineerden en hun producties.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Hoe kan het dat glyfosaat, ondanks zorgen bij wetenschappers over de mogelijke gezondheidsrisico’s, toch weer werd toegelaten?
Veel boeren zeggen niet zonder glyfosaat te kunnen. Het bestrijdingsmiddel is zeer effectief en daarom ook de meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld. Maar hoe veilig is glyfosaat? Wetenschappers die in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie het bestrijdingsmiddel onderzochten, concludeerden dat het waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen is. Toch is het gebruik onlangs weer voor tien jaar toegestaan door de Europese en nationale pesticideautoriteiten.

Huisartsenketen Co-Med wilde zoveel mogelijk omzet genereren en nieuwe praktijken verwerven. De zorg voor patiënten was van ondergeschikt belang. Uit dit onderzoek van NRC blijkt onder meer dat zorgdeclaraties werden opgehoogd, medewerkers onder druk gezet, winstcijfers opgeblazen, en contracten met terugwerkende kracht werden aangepast. De bedrijfstop gebruikte premiegeld – bedoeld voor patiëntenzorg – voor excessieve privé-uitgaven en kocht er nieuwe praktijken van. Dat bleek een piramidespel: de gegarandeerde inkomstenstroom van nieuwe huisartsenpraktijken was nodig om verder te groeien

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk