Conferentie, De Loep, Nieuws, VVOJ Activiteiten

Wie wint de Smoespoes 2009?

De VVOJ vraagt alle (onderzoeks)journalisten, leden en niet-leden, nog eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Wie had een werkelijk verbluffend excuus om niet mee te werken aan een verhaal? En welke organisatie blonk uit in het onthouden van informatie of het geven van non-informatie?

Vorig jaar reikte de VVOJ voor het eerst de Smoespoes uit: de kritiekprijs voor een persoon of organisatie die de beste, bijzonderste, meest opmerkelijke uitvlucht wist te verzinnen om niet mee te hoeven doen aan een onderzoeksproductie. Dat smaakte naar meer en daarom wordt het dit jaar groter aangepakt.

Inzendtermijn is inmiddels gesloten.

De prijs kan zowel worden uitgereikt aan een persoon als een organisatie.

De jury van VVOJ-onderzoeksprijs De Loep kiest eveneens de Smoespoes.

De prijs wordt uitgereikt tijdens het VVOJ-congres op 27 november door Phara de Aguirre. Zij houdt smoes en winnaar kritisch tegen het licht. De winnaar wordt gevraagd een tegenrede te houden.

De Smoespoes is de kritiekprijs van de VVOJ en wordt uitgereikt aan die persoon of die organisatie in Nederland of Vlaanderen die dat jaar uitblinkt in het onthouden van informatie aan (onderzoeks)journalisten en/of in het geven van non-informatie en daarvoor een bijzonder excuus (smoes) heeft gebruikt.

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk