De Loep, Nieuws

Aanmelden voor De Loep 2014

De aanmeldingen voor De Loep 2014, de VVOJ-prijs voor onderzoeksjournalistiek, zijn geopend. Tot en met 15 april 2014 kun je journalistiek werk van jezelf of van anderen voordragen in vier categorieën: tekstuele producties, audiovisuele producties, digitale producties en voor de Aanmoedigingsprijs. Het werk moet tussen 1 april 2013 en 31 maart 2014 zijn gepubliceerd. Direct naar het aanmeldformulier of lees nog even het reglement.

Afgelopen november werd in Zwolle De Loep toegekend aan Bart Nijpels en Marco de Lange van KRO Brandpunt/Reporter (audiovisueel), Esther Rosenberg en Tom Kreling van NRC Handelsblad/nrc.next (tekstueel) en freelance journalist Sanne Terlingen (Aanmoedigingsprijs). De Loep voor digitale producties werd deze keer niet uitgereikt, wel kregen twee producties een stimuleringspremie: ‘Straatroven in Rotterdam’ van Inge Janse voor VersBeton en ‘Dossier Cryosave’ van Tom Cochez en Clea Caulcutt voor Apache.be en Rue89.

De prijzen worden traditiegetrouw uitgereikt tijdens de jaarlijkse VVOJ Conferentie.

Gerelateerde artikelen

Moeten de nazaten van tot slaaf gemaakten worden gecompenseerd door de Nederlandse overheid? Net als de slavenhouders bij de afschaffing van de slavernij? Carola Houtekamer en Winny de Jong rekenden uit hoeveel geld de duizenden slaveneigenaren en eigenaren van de plantages in Suriname en de Nederlandse Antillen kregen. Ook onderzochten ze hoe dit proces verliep.

‘Help het kapitaal neemt ons over’, laat zien hoe het grote geld grip krijgt op belangrijke onderdelen van de samenleving: de zorg, het onderwijs, de kinderopvang, de volkshuisvesting. Dit grote geld komt van investeerders die buiten de aandelenbeurs om participeren, beursgenoteerde bedrijven, durfinvesteerders en speculanten. Soms kopen ze hele instellingen op, soms hebben ze controle over essentiële bedrijfsonderdelen zoals personeel, lesmateriaal of bouwgrond.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk