Nieuws

Workshops Kadaster: Open data voor journalistiek onderzoek

Workshops 8 juni 2012. Het duurde even, maar het is zover: na pakweg 180 jaar gooit het Kadaster de luiken open! Voorheen wisten bijna alleen klerken, notarissen en lieden van de vastgoedpenoze hun weg te vinden in de kolossale archieven; intussen gedigitaliseerd in imposante databanken. Maar nu heeft het kadaster besloten dat ook journalisten in het bovenstaande rijtje thuishoren. Update: Het Kadaster-Café is volgeboekt.

Sinds 1832 beheert het Kadaster vastgoedgegevens en samenhangende rechten zoals eigendom en hypotheken, niet alleen voor huizen en bedrijfspanden, maar ook voor schepen, bruggen, luchtvaartuigen en ondergrondse netwerken. Een ‘mer à boire’ aan Open Data dus voor onderzoeksjournalisten. Het kadaster onderneemt de perestroika overigens met enig huiveren. Vandaar de keus om speciaal met de VVOJ een middag op het hoofdkantoor in Apeldoorn te arrangeren waarin Kadasterexperts vertellen hoe de schatkamers journalistiek zijn te exploreren. Ook Journalist van het Jaar 2011 Brenno de Winter is aanwezig om zijn ervaringen met het kadaster met ons te delen.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk