Nieuws

Veel VVOJ-ers onder winnaars De Tegel

VVOJ-ers waren ook dit jaar zeer goed vertegenwoordigd onder de winnaars van De Tegel, de jaarlijkse prijs voor de beste Nederlandse journalistieke producties. Maandag werd bekend wie zich winnaar van de prestigieuze prijs mochten noemen.

De VVOJ-leden die de prijs van 2011 op hun naam schrijven zijn, in alfabetische volgorde, Kees van den Bosch, Robert Chesal, Joep Dohmen, Robert v.d. Griend, Irene Houdhuijs, Gerard Leenders en Marcia Nieuwenhuis.

Robert van de Griend en zijn collega Sander Donkers kregen de prijs in de categorie “Print-Achtergrond” voor hun artikel De man die de koningin aanrandde (Vrij Nederland).

Gerard Leenders, Irene Houthuijs en Kees van den Bosch wonnen tezamen in de categorie “Radio-Achtergrond” met Opkomst en Ondergang van het Nationaal Historisch Museum (Argos, VPRO).

Joep Dohmen (NRC Handelsblad) en Robert Chesal (Radio Nederland Wereldomroep) kregen de H. J. A. Hofland Tegel voor hun onderzoek naar misbruik in de Rooms-katholieke kerk.

Marcia Nieuwenhuis (De Pers) kreeg de F. W. Sijthoff Tegel in de categorie “Talent” .

Het was de vijfde keer dat De Tegel werd uitgereikt. Voor de finale waren éénentwintig producties en twee talenten genomineerd. Voor het eerst werd dit jaar ook de Gouden Tegel uitgereikt voor de journalistieke productie die volgens de jury de beste van het jaar was. Voor de Tegel werden in totaal 230 journalistieke producties in acht categorieën beoordeeld.

Gerelateerde artikelen

Je ziet en ruikt het niet, maar het veroorzaakt net zoveel gezondheidsverlies als overgewicht: luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor 11.000 voortijdige doden. Uit dataonderzoek van Investico en EenVandaag blijkt dat ruim tweeduizend scholen, kinderdagverblijven, verpleeghuizen en sportvelden te dicht bij een drukke weg staan en daar zelf niet van op de hoogte zijn. De onderzoeksjournalisten gebruikten openbare databestanden en maakten een kaart waarop alle gevoelige verblijfslocaties te vinden zijn.

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk