De Loep, Nieuws

VVOJ Masterclasses 21 juni Antwerpen

Foto door Chiara Canullo Stefanelli-014

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Voorafgaand aan de Loep-uitreiking op vrijdag 21 juni Antwerpen, start de VVOJ met een nieuw initiatief: de VVOJ Masterclasses. 

Interactieve deepdives met (internationale) trainers van naam om je onderzoeksjournalistieke kennis én vaardigheden te verdiepen. Elke masterclass duurt drie uur en heeft een beperkt aantal deelnemers voor een goede interactie. Er zijn masterclasses voor zowel starters als gevorderden in de onderzoeksjournalistiek. Kaartjes kosten 100 euro voor leden en 200 euro voor niet-leden. Dat is inclusief twee masterclasses, een lunch en koffie en thee.

Locatie: Vestar | Van Diepenbeeckstraat 12 – 2018 Antwerpen

Agnes Bridge Walton

Agnes geeft les in klimaatjournalistiek bij het Noorse Instituut voor de Journalistiek, werkte als senior video reporter voor de NY Times en was producer bij Vice News. Ze heeft twee Emmy’s gewonnen voor haar journalistieke werk over klimaatverandering die ze op unieke wijze in beeld en geluid weet te vangen.

 

This masterclass covers the basics of environmental investigation for video (short form), documentary and podcast. We’ll cover how to capture the changing climate, landscapes, nature and pollution, and how to leverage human stories to craft engaging, multi-faceted narratives. We look at methods for visualizing documents and data, and dive into the work and lessons behind two award-winning environmental investigations.

 • Principles of environmental visual journalism
 • Visualizing landscapes, pollution and climate change
 • Case/ how we did it: Investigating a US coal company’s role in murder and bribery (audio)
 • Case/ how we did it: The Amazon on Fire (documentary film)

This advanced class helps you take your environmental investigations to the next level: It’s both a practical introduction to accessible tools and how to use them, including remote sensing, drones, sensors, AI-based tools and more — and a guide to the under-explored subject areas these techniques have opened up to journalistic scrutiny. We look at how to make the invisible visible, and then how to turn a data point into a great story.

 • Remote sensing: Satellite images, emissions data and more.
 • Data collection with sensors, trackers, test kits and more
 • Drones: What can you do with a drone in the sky or water
 • What to do with all that information: Storytelling with video (case studies)

Jacqui Banaszynski

werkte meer dan 30 jaar bij kranten, won met haar serie “AIDS in the Heartland” een Pulitzer en geeft nu les aan studenten en professionals over de hele wereld. Ze is emeritus aan de Missouri School of Journalism, faculty fellow aan het Poynter Institute en de huidige redacteur van Nieman Storyboard. Ze was vijf jaar lang coach en adviseur van de ivoh Restorative Narrative Fellowship.

De beste verhalen worden gebouwd en geschapen, net zoals een huis. Dat vereist specifieke zaken zoals een doelgericht plan, de juiste tools en grondstoffen, een handleiding om het in elkaar te zetten, een stevige structuur en een gedetailleerde afwerking.

In deze masterclass overloopt Jacqui de zes essentiële stappen van dat bouwproces. Ze zal je leren hoe je verschillende bronnen vindt en benadert, van gezaghebbenden in een machtspositie tot gewone mensen met elk hun gevoeligheden maar die wel belangrijk zijn voor je verhaal. Daarnaast gaat ze dieper in op “cinematic reporting”, over hoe je tijdens je research en verslaggeving relevante verhalende informatie verzamelt en daarmee je nieuws- en onderzoeksverhalen creatiever invult en doet aanvoelen.

Als je nog niet veel ervaring hebt als journalist zal deze sessie jouw de bouwstenen aanreiken om solide en creatieve verhalen te maken. Voor meer ervaren journalisten komen er tools en vaardigheden aan bod waarmee je jouw verhalen naar een hoger niveau zult tillen.

Journalistiek die de macht ter verantwoording houdt, moet waterdicht en onkreukbaar zijn. Maar tegelijk ook aangrijpend. Al het harde werk van journalistiek die onderzoekt en verheldert, is tevergeefs als het de lezers, luisteraars en kijkers niet beroert.

In deze sessie vertelt Jacqui over de drie voornaamste technieken waarmee je je feitelijke bevindingen kunt verrijken met literaire elegantie. Ze reikt tools aan om de meest ambitieuze journalistieke projecten vooraf te plannen en onderzoeken (to pre-plan and pre-report) om te weten of het de moeite loont ermee door te gaan. Ze vertelt ook hoe te interviewen gericht op scène, personage en sfeer. Tot slot legt ze in het bijzonder de nadruk op structuur, op hoe je complexe verhalen in verschillende hoofdstukken kunt opdelen om het jezelf makkelijker te maken en je publiek nog meer bij de keel te grijpen.

Henk van Ess

visiting professor AI & journalistiek aan de Universiteit van Arizona en expert in onderzoekstechnieken, helpt jou om met behulp van AI tot onthullingen te komen. Hij deelt de nieuwste inzichten en best practices. 

Henk geeft dezelfde Masterclass in de ochtend en in de middag.

Deze masterclass wordt zowel in de ochtend als in de middag gegeven

Voor onderzoeksjournalisten die hun werk naar een hoger niveau willen tillen met behulp van AI.

In deze workshop ontdek je hoe AI jouw onderzoeksjournalistiek werk kan versterken en versnellen. Je leert hoe AI je kan assisteren bij het doorploegen van grote hoeveelheden documenten, het analyseren van complexe informatie en het blootleggen van verborgen verbanden. Bespaar tijd en vergroot je impact met de kracht van AI.

We starten met de basisbeginselen, zodat zelfs degenen die nog niet bekend zijn met AI kunnen meekomen. Wat heeft AI te bieden specifiek voor onderzoeksjournalistiek? Daarna gaan we aan de slag met geavanceerde toepassingen.

 • Tijdens de groepssessie ontdek je via praktijkgerichte oefeningen nieuwe AI-mogelijkheden voor onderzoeksjournalistiek
 • Je leert welke AI-tools het meest geschikt zijn voor taken als datamining, patroonherkenning en het ontrafelen van complexe netwerken;
 • Je krijgt inzicht in hoe je AI effectief inzet om grote hoeveelheden informatie te verwerken en de naald in de hooiberg te vinden;
 • We behandelen ook hoe je met AI duistere praktijken en misstanden aan het licht brengt en hoe je de betrouwbaarheid van je bevindingen waarborgt

Lode Barrezeele

startte als inspecteur bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), ging daarna aan de slag bij EY Forensic Services en richtte in 2003 het forensisch auditbureau i-Force op waar hij nu de fraudeonderzoeken coördineert. Hij was betrokken bij talloze corruptie-, fraude- en faillisementsonderzoeken van Sabena en SNS Reaal tot Studio 100, Shihame el Kaouakibi en het Europese Parlement.

In deze sessie vertelt Lode Barrezeele wat journalisten uit zijn ervaringen als financieel en cybercrime fraudejager kunnen leren. Fraude is van alle tijd en daarmee vruchtbaar terrein voor journalisten. Maar fraude evolueert ook. Lode gaat in op de verschillende vormen van fraude doorheen de decennia, over hoe het criminele milieu er grip mee krijgt op de bovenwereld en hoe journalisten dat kunnen erkennen. Wat betreft financiële fraude legt hij de voornaamste vormen van creatief boekhouden uit, of en hoe journalisten dat kunnen ontdekken in openbare bronnen en zo niet, waar dan wel. Tot slot komt het fraudegevaar ook steeds meer vanuit de cyberhoek en ook journalisten worden geviseerd. Hij vertelt hoe dat te detecteren en wat er tegen te doen.

Geen voorkennis vereist.

Wubby Luyendijk

Wubby Luyendijk is onderzoeksjournalist bij NRC. Als meewerkend voorvrouw geeft ze leiding aan de onderzoeksredactie. Deze groep redacteuren, elk met een eigen achtergrond en expertise, voeren onderzoeken uit waarin ze de macht bevragen, systeemfalen blootleggen en misstanden opsporen, regelmatig in samenwerking met internationale consortia en collega’s uit de regio.

Leidinggeven aan vasthoudende onderzoeksjournalisten is een vak apart. Hoe bied je als chef inhoudelijk weerwerk? Welke rol ken je toe aan wederhoor? Hoe help je collega’s met juridische en emotionele weerbaarheid? En in hoeverre is het noodzakelijk dat een chef ook zelf aan onderzoeksjournalistiek doet?   Wubby Luyendijk, chef onderzoek bij NRC, deelt in deze masterclass vijf dilemma’s en schetst met hulp van Evert de Vos, redactiechef bij De Groene Amsterdammer, een kijkje achter de schermen.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk