Controlerend, De Loep, Longlist

Prestigeproject van ’s werelds grootste CO2-handelaar leidde juist tot meer uitstoot

Follow the Money
Ties Gijzel en Bart Crezee
Redactie

De grootste klimaatadviseur en handelaar in CO2-kredieten ter wereld is South Pole die bedrijven als Nestlé of Volkswagen helpt zogenaamd klimaatneutraal te worden. Voor veel grote bedrijven is het omslachtig om hun eigen CO2-uitstoot te verminderen. Om toch mee te werken aan het behalen van mondiale klimaatdoelen kunnen bedrijven CO2-krediet kopen. South Pole  wordt gewaardeerd op een miljard dollar. South Pole zou in een gebied in Zimbabwe, de Kariba regio, een bosbeschermingsproject financieren  Om dit te realiseren werd er voor Kariba voor 100 miljoen aan CO2-kredieten verkocht. Bijna niets van dit geld is ten goede gekomen aan de Kaliba-regio. Tijs Giezel van Follow the Money vroeg zich af: werkt CO2-compensatie nu echt bij het halen van mondiale klimaatdoelen?

Via CO2-kredieten kunnen westerse bedrijven hun CO2-uitstoot wegstrepen door elders ter wereld bomen te beschermen.Met de financiering van South Pole zouden in de Kariba-regio sinds 2011 bomen worden beschermd tegen kaalkap en miljoenen worden geïnvesteerd in scholen, moestuinen, gezondheidsklinieken en bijenhouderijen. Ook werd beloofd  dat het project een veilige haven zou creëren voor bedreigde diersoorten als de olifant, luipaard en leeuw. Door analyse van openbare en toegespeelde informatie en onderzoek ter plekke in de Kariba-regio onthulde Follow the Money dat deze beloften nauwelijks zijn waargemaakt. Het onderzoek onthulde interne belangenconflicten, lakse controles van auditors en belangenconflicten bij controlerende marktstandaarden. Hierdoor leidde dit prestigeproject van deze invloedrijke CO2-handelaar en klimaatadviseur uiteindelijk tot meer CO2-uitstoot, in plaats van minder. En het geld dat eigenlijk voor de regio in Zimbabwe was bedoeld eindigde in de verkeerde zakken. Uiteindelijk kon South Pole niet meer om de feiten heen: een deel van de bedrijfsleiding trad af, South Pole distantieerde zich van het project en marktstandaard Verra begon een onderzoek.

Gerelateerde artikelen

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Uit dit onderzoek van Zembla blijkt dat de toelating van bestrijdingsmiddelen in de bollenteelt tekortschiet. De toelatingsautoriteit Ctgb heeft namelijk de risico’s van bestrijdingsmiddelen heeft verzwegen. In 2015 ontdekt het instituut tijdens een steekproef normoverschrijdingen bij een zevental middelen. Deze risico’s, met name voor kinderen, werden destijds niet met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu gedeeld. De Tweede Kamer kreeg over de steekproef te horen dat ‘alle toegelaten middelen veilig bleken te zijn’. Ook probeerde het Ctgb een cruciaal rapport van het RIVM, met daarin de resultaten van het zogeheten Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO), af te zwakken.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk