Nieuws

Open brief van de VVOJ aan VPRO en HUMAN

Redactie

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

“Journalistieke producties moeten niet worden verwijderd”

Het verwijderen van publicaties gaat in tegen codes die kwaliteitsmedia hanteren, schrijft de VVOJ in een open brief. ‘Tenzij er sprake is van ernstige nalatigheid, grove fouten of vervalsing (zoals het verzinnen van bronnen), worden journalistieke producties niet “verwijderd”. Je rectificeert fouten, voegt nieuwe feiten of inzichten toe, plaatst er eventueel een leeswijzer bij en nuanceert, indien nodig, eerdere berichtgeving, maar je onttrekt die berichtgeving niet aan het publieke en maatschappelijke debat.’ 

De volledige brief is hier te lezen

Gerelateerde artikelen

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk