Nieuws, Regiomiddag

Grote belangstelling voor 3e Regiomiddag lokale en regionale onderzoeksjournalistiek in Zwolle

WhatsApp Image 2024-02-28 at 17.06.09

Experts deelden hun inzichten over misstanden in de zorgsector; handige tools; lokale true crime en de Rekenkamer als waardevolle bron.

Verslag door: Richel Bernsen

In een uitpuilende zaal van stadscafé Blij in Zwolle trapte Judith Spanjers af met een presentatie over cowboys in de zorg. Voor Follow the Money schreef ze over woekerwinsten en fraude in deze sector. Voor de aanwezigen lichtte ze haar onderzoek, bronnen en methoden toe. Ze deed ook een oproep om de zorgsector te blijven volgen, want de misstanden zijn nog niet opgelost. Voor wie naast haar artikelen hier nog meer over wil weten, is de podcast ‘De wetten van Koos’ een aanrader. 

Nick Kivits gaf les in handige tools voor journalisten, zoals Good Tape (voor de transciptie van audio naar tekst); Audio Pen (vertaalt ingesproken berichten naar tekst) en Tabula (maakt overzichten van de gegevens uit pdf-tabellen). Nick’s tooltips zijn te vinden op de site van Villamedia. Handige tools zijn ook te vinden op de site: luiejournalist.nl. Nog een tip: een site voor het doorzoeken van overheidsdocumenten is Bron van Open State Foundation. 

De Stentor-journalist Paulien Plat vertelt vol passie over de zoektocht van haar en collega Arjen ten Cate naar een vermissingszaak in Wezep. Een lokaal verhaal over Eefke Wolf die bijna veertig jaar geleden als 25-jarige uit haar werk wegfietste en nooit meer is gezien. Paulien vertelt over de vele reacties en tips tijdens hun onderzoek. Het resulteerde in de veel beluisterde podcast ‘Eefke, in rook opgegaan’

Elke gemeente in Nederland heeft een eigen, onafhankelijke Rekenkamer, die de overheid onderzoekt op doelmatig-, doeltreffend- en rechtmatigheid. Daarbij heeft de gemeente een informatieplicht, wat de Rekenkamer een dankbare bron kan maken voor journalisten. Dirk Jan Droogh van de Zwolse Rekenkamer vertelde er meer over. Zijn advies aan journalisten is om bij de Rekenkamers te kijken welke onderzoeken er zijn over specifieke onderwerpen (zoals Judith Spanjers deed bij haar onderzoek naar zorgfraude). Journalisten kunnen ook, zoals iedere burger, ideeën aandragen voor onderzoek. De Rekenkamer kan dat dan in overweging nemen. 

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk