De Loep, Longlist

Missie Afghanistan – De hel van Kabul

Zembla
Marco de Lange, Bart Nijpels, David van der Wilde
Redactie

Wanneer in augustus de Taliban aan de poorten van Kabul rammelen, blijkt Nederland volstrekt onvoorbereid te zijn. Zembla reconstrueerde  de gebeurtenissen, aan de hand van gesprekken met betrokkenen in Afghanistan en Nederland, honderden overheidsdocumenten en niet eerder vertoonde beelden van Nederlandse Special Forces.

Uit het  onderzoek blijkt dat de Nederlandse ambassade het gevaar zag aankomen maar dat Den Haag de herhaalde roep om hulp onvoldoende serieus nam. Militaire ondersteuning bleef uit. Buitenlandse Zaken was  onvoorbereid en onderbemand. Het gevolg was dat mensen op pas moesten door de levensbedreigende chaos van Kabul naar de luchthaven, waar zijn stuitten op de dichte poorten. Velen konden zo hun evacuatievlucht niet halen.

Het onderzoek  laat zien dat, eerder dan het ministerie, Nederlandse vrijwilligers in actie komen om evacuées in veiligheid te brengen. Uiteindelijk worden ook studenten van Defensie inzet. Ze verwachten broodjes te gaan smeren maar zetten eigenhandig een logistiek netwerk op en begeleiden evacuées naar de luchthaven. Het gevaar ligt permanent op de loer. Dat blijkt wanneer de studenten direct in contact komen met de Taliban.

De uitzending geeft een indringend beeld van de chaotische evaluatie, ook omdat de gestrande Nederlanders (met een Afghaanse achtergrond) de makers foto’s en filmpjes gaveb die ze ten tijde van de evacuatie hadden gemaakt. Zo kwam de chaos, onzekerheid en doodsnood waarin ze verkeerden voor de dichtbij. Ook is er veel gebruik gemaakt van kaarten en graphics met pinpoints waar mensen zich bevonden.  Zo ontstond een nauwgezette reconstructie met exacte locaties en tijdstippen.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk