De Loep, Longlist

Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken

Boek bij Alfabet Uitgevers
Hella Rottenberg
Kranten Two-tone

Hoe Poetin Rusland weer groot wilde maken’ analyseert de redenen, achtergrond en mogelijke oorzaken van de Russische invasie in Oekraïne. Waarom ging Rusland over tot een ongeprovoceerde oorlog tegen Oekraïne?

Het boek analyseert in tien thematische hoofdstukken onder meer de verklaringen, boodschap en propaganda van het Kremlin, de misrekening dat Oekraïne als een rijpe appel in de Russische mand zou vallen, de motieven van Poetin, de reacties van de Russische bevolking en het idee dat het Westen met de uitbreiding van de NAVO de oorlog heeft uitgelokt. Het boek gaat in op de diepere oorzaken van de oorlog en concludeert dat Rusland er na 1991 niet in geslaagd is om een nieuwe nationale identiteit te vinden en los te komen van zijn imperiale rol.

Hella Rottenberg, die jarenlang als Ruslandkenner voor diverse media heeft geschreven heeft uitgebreide kennis van het historische Rusland en van de actualiteit via Russische nieuwsbronnen, zowel de officiële als de onafhankelijke. Zij is voor dit boek naar Vilnius en Riga gereisd om te spreken met Russische journalisten en wetenschappers. Daarnaast zijn er citaten van experts en ervaringsdeskundigen.

Het boek gaat onder meer in op de machtsverhoudingen in Rusland, de geschiedenis na 1991, van de Sovjet-Unie en het Russische imperium en van de verhouding met Oekraïne om de gebeurtenissen te kunnen duiden.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk