De Loep, Longlist

De coup van Qatar

NRC
Joris Kooiman, Gabriella Ader, Enzo van Steenbergen,
Kranten Two-tone

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De zoektocht laat zien hoe voetbaldromen van machthebbers in de Golf, wereldwijd levens veranderden. Van een Senegalese voetballer in een voorstad van Parijs tot een weduwe in een bergdorp in Nepal. De NRC-journalisten ontrafelden het masterplan waarmee Qatar het WK heeft binnengehaald en legden bloot hoe clubs als Manchester City en PSG werden gebruikt als geopolitieke wapens. Hiervoor interviewden zij zeker zestig betrokkenen, waarvan de helft werd opgevoerd in de podcastserie.

Daarnaast onderzochten ze de arbeidsomstandigheden van WK-arbeiders in Qatar én het politiek-economische systeem waar zij onderdeel van zijn. Zo werd de zaak bekeken van een medewerker van het uitvoerend comité die kritiek had op de omgang met arbeidsmigranten en uiteindelijk in de gevangenis belandde. Ook spraken de journalisten in Nepal teruggekeerde arbeidsmigranten, hun familieleden, artsen, onderzoekers, migratie-autoriteiten en arbeidsbureaus. Van de arbeiders in Qatar, durfden zeven te praten: beveiligers, schoonmakers, een huishoudelijke hulp.

Alle verhalen werden geverifieerd met behulp van arbeidscontracten, paspoorten, video’s, foto’s, medische documenten, verzekeringspapieren, rechtbankdocumenten, het verslag van een lijkschouwer, e-mails, visa, Whatsappberichten en spraakberichten.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

Wanneer in augustus de Taliban aan de poorten van Kabul rammelen, blijkt Nederland volstrekt onvoorbereid te zijn. Zembla reconstrueerde  de gebeurtenissen, aan de hand van gesprekken met betrokkenen in Afghanistan en Nederland, honderden overheidsdocumenten en niet eerder vertoonde beelden van Nederlandse Special Forces.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk