De Loep, Longlist

#CoruptionEurope

Knack en Le Soir
Kristof Clerix, Louis Colart en Joel Matriche
Schermafbeelding 2022-01-13 om 13.32.00

Jarenlang koesterden het Vlaamse weekblad Knack en het Franstalige dagblad Le Soir hun bronnen in de Belgische justitie – een klassiekere vorm van onderzoeksjournalistiek bestaat er eigenlijk niet. Zo kwamen de twee media erachter dat bij de Belgische veiligheidsdienst een tip van een buitenlandse veiligheidsdienst was binnengekomen over corruptie in het Europese parlement.

Ze besloten om niet meteen te publiceren en het justitieel onderzoek zijn gang te laten gaan. In plaats daarvan startten Louis Collart, Joel Matriche en Kristof Clerix om een eigen naar de betrokkenen te starten op basis van open bronnen, bedrijfsregisters, lobbyregisters, persdatabanken, en sociale media analyse. Daardoor stonden ze paraat toen in december de politie binnenviel bij de hoofdverdachten, het voormalige Italiaanse Europarlementslid Antonio Panzeri en Eva Kailii, de Griekse vicevoorzitter van het Europese Parlement. Een maand aan onthullingen in Knack en Le Soir volgde.

In de stukken wordt uit de doeken gedaan hoe en waarom Qatar en Marokko de leden van het Europese parlement omkocht. Zo wisten de twee media als snel dat het voormalige EP-lid dat Panzeri het belangrijkste doelwit was van de Belgische speurders, die ervanuit gingen dat hij de ‘orkestleider’ was die in opdracht van Qatar assistenten van Europarlementsleden opdroeg wat ze moesten doen.

De stukken beschrijven ook de ‘bocht van Tarabella’. Het Waals EP-lid dat zich aanvankelijk tegen de vele doden bij de stadionbouw in Qatar keerde maar in de aanloop van het Wereldkampioenschap voor lof sprak over het beleid van het golfstaatje.

Gerelateerde artikelen

Sinds de inval in Gaza delen Israëlische militairen veelvuldig foto’s en video’s op Instagram, TikTok of Facebook. Op die manier geven ze hun vrienden en familie een inkijkje in de voor anderen ontoegankelijke Gazastrook. Maar waar sommige posts bestaan uit vrolijke groepsfoto’s en selfies, hebben andere beelden een veel duisterder randje. Militairen plunderen huizen, steken voedsel in brand, spotten met de islamitische gebedsoproep, blazen lachend scholen op, spelen vernederend met Palestijnse lingerie of martelen gevangen; ze leggen alles vast én plaatsen het op sociale media.

 

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk