De Loep, Longlist

#CoruptionEurope

Knack en Le Soir
Kristof Clerix, Louis Colart en Joel Matriche
Schermafbeelding 2022-01-13 om 13.32.00

Jarenlang koesterden het Vlaamse weekblad Knack en het Franstalige dagblad Le Soir hun bronnen in de Belgische justitie – een klassiekere vorm van onderzoeksjournalistiek bestaat er eigenlijk niet. Zo kwamen de twee media erachter dat bij de Belgische veiligheidsdienst een tip van een buitenlandse veiligheidsdienst was binnengekomen over corruptie in het Europese parlement.

Ze besloten om niet meteen te publiceren en het justitieel onderzoek zijn gang te laten gaan. In plaats daarvan startten Louis Collart, Joel Matriche en Kristof Clerix om een eigen naar de betrokkenen te starten op basis van open bronnen, bedrijfsregisters, lobbyregisters, persdatabanken, en sociale media analyse. Daardoor stonden ze paraat toen in december de politie binnenviel bij de hoofdverdachten, het voormalige Italiaanse Europarlementslid Antonio Panzeri en Eva Kailii, de Griekse vicevoorzitter van het Europese Parlement. Een maand aan onthullingen in Knack en Le Soir volgde.

In de stukken wordt uit de doeken gedaan hoe en waarom Qatar en Marokko de leden van het Europese parlement omkocht. Zo wisten de twee media als snel dat het voormalige EP-lid dat Panzeri het belangrijkste doelwit was van de Belgische speurders, die ervanuit gingen dat hij de ‘orkestleider’ was die in opdracht van Qatar assistenten van Europarlementsleden opdroeg wat ze moesten doen.

De stukken beschrijven ook de ‘bocht van Tarabella’. Het Waals EP-lid dat zich aanvankelijk tegen de vele doden bij de stadionbouw in Qatar keerde maar in de aanloop van het Wereldkampioenschap voor lof sprak over het beleid van het golfstaatje.

Gerelateerde artikelen

Onder leiding van Follow the Money publiceerden in totaal elf (onderzoeks)redacties uit zeven Europese landen onder de noemer China Science Investigation meerdere artikelen en uitzendingen. In Nederland waren dat RTL Nieuws en FTM, in Vlaanderen De Tijd. Het onderzoek gaat over kennisveiligheid in verschillende Europese landen.

De zesdelige podcastserie onderzoekt hoe de Golfstaten de macht grijpen in de voetbalwereld. In 2010 kreeg Qatar tot verrassing van velen het WK toegewezen. Sindsdien is het land uitgegroeid tot een van de machtigste landen in de grootste sport ter wereld, op de voet gevolgd door Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk