De Loep, Longlist

#CoruptionEurope

Knack en Le Soir
Kristof Clerix, Louis Colart en Joel Matriche
Schermafbeelding 2022-01-13 om 13.32.00

Jarenlang koesterden het Vlaamse weekblad Knack en het Franstalige dagblad Le Soir hun bronnen in de Belgische justitie – een klassiekere vorm van onderzoeksjournalistiek bestaat er eigenlijk niet. Zo kwamen de twee media erachter dat bij de Belgische veiligheidsdienst een tip van een buitenlandse veiligheidsdienst was binnengekomen over corruptie in het Europese parlement.

Ze besloten om niet meteen te publiceren en het justitieel onderzoek zijn gang te laten gaan. In plaats daarvan startten Louis Collart, Joel Matriche en Kristof Clerix om een eigen naar de betrokkenen te starten op basis van open bronnen, bedrijfsregisters, lobbyregisters, persdatabanken, en sociale media analyse. Daardoor stonden ze paraat toen in december de politie binnenviel bij de hoofdverdachten, het voormalige Italiaanse Europarlementslid Antonio Panzeri en Eva Kailii, de Griekse vicevoorzitter van het Europese Parlement. Een maand aan onthullingen in Knack en Le Soir volgde.

In de stukken wordt uit de doeken gedaan hoe en waarom Qatar en Marokko de leden van het Europese parlement omkocht. Zo wisten de twee media als snel dat het voormalige EP-lid dat Panzeri het belangrijkste doelwit was van de Belgische speurders, die ervanuit gingen dat hij de ‘orkestleider’ was die in opdracht van Qatar assistenten van Europarlementsleden opdroeg wat ze moesten doen.

De stukken beschrijven ook de ‘bocht van Tarabella’. Het Waals EP-lid dat zich aanvankelijk tegen de vele doden bij de stadionbouw in Qatar keerde maar in de aanloop van het Wereldkampioenschap voor lof sprak over het beleid van het golfstaatje.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk