Nieuws

De staat van de onderzoeksjournalistiek

WhatsApp Image 2023-05-11 at 22.07.27

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Aan het einde van de avond kreeg minister Dalle vanuit het publiek een resem kritische vragen en opmerkingen voorgeschoteld over de fiscale rechtspositie van journalisten in Vlaanderen en over het grote verschil tussen de Vlaamse en Nederlandse overheidsfinanciering voor onderzoeksjournalistiek.

Om die financieringskloof te dichten opperde iemand uit het publiek om 1 procent van alle Vlaamse en Belgische subsidies voor de grote uitgevers af te romen en richting de onderzoeksjournalistiek te laten vloeien. Dat zou meteen goed zijn voor een paar miljoen euro. Het is een piste die althans voor de VVOJ verder onderzocht mag worden. 

"De vergoedingen voor onderzoeksartikels liggen zo laag dat freelance onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen de facto vrijwilligerswerk is. Aan geld voor de mediasector is nochtans geen gebrek. In 2022 subsidieerden overheden de Vlaamse mediabedrijven samen voor minstens 388 miljoen euro. Bij freelancers komt het geld niet terecht. Ik pleit daarom voor het 1%-principe: geef 1% van alle mediasteun aan 'Fonds Pascal Decroos' dat het geld op een transparante manier kan verdelen onder journalisten. Nederland bewijst dat dat werkt. Sinds de overheid jaarlijks 7 miljoen vrijmaakte, gebeurde daar een klein wonder in de onderzoeksjournalistiek!"

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk