Aan het einde van de avond kreeg minister Dalle vanuit het publiek een resem kritische vragen en opmerkingen voorgeschoteld over de fiscale rechtspositie van journalisten in Vlaanderen en over het grote verschil tussen de Vlaamse en Nederlandse overheidsfinanciering voor onderzoeksjournalistiek.
Om die financieringskloof te dichten opperde iemand uit het publiek om 1 procent van alle Vlaamse en Belgische subsidies voor de grote uitgevers af te romen en richting de onderzoeksjournalistiek te laten vloeien. Dat zou meteen goed zijn voor een paar miljoen euro. Het is een piste die althans voor de VVOJ verder onderzocht mag worden.
"De vergoedingen voor onderzoeksartikels liggen zo laag dat freelance onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen de facto vrijwilligerswerk is. Aan geld voor de mediasector is nochtans geen gebrek. In 2022 subsidieerden overheden de Vlaamse mediabedrijven samen voor minstens 388 miljoen euro. Bij freelancers komt het geld niet terecht. Ik pleit daarom voor het 1%-principe: geef 1% van alle mediasteun aan 'Fonds Pascal Decroos' dat het geld op een transparante manier kan verdelen onder journalisten. Nederland bewijst dat dat werkt. Sinds de overheid jaarlijks 7 miljoen vrijmaakte, gebeurde daar een klein wonder in de onderzoeksjournalistiek!"
Ruben Brugnera
Heel fijn om het rapport dat ik samen met @APleijter schreef over de staat van de onderzoeksjournalistiek te mogen voorstellen aan een publiek van (onderzoeks)journalisten, beleidsmakers en minister van media @dalle_benjamin. Hulde aan de @VVOJ om dit te organiseren. https://t.co/07nR6V4k5K
— Michaël Opgenhaffen (@MichOpgenhaffen) May 12, 2023
Ik was vanavond te gast @deBuren, waar @VVOJ het eerste rapport in 20 jaar tijd over de staat van onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland presenteerde. We blijven kwalitatieve onderzoeksjournalisten ondersteunen, de waakhonden van de democratie. @journalismfund pic.twitter.com/DUmZIqQe1B
— Benjamin Dalle (@dalle_benjamin) May 11, 2023