Nieuws

Kandidaten VVOJ-bestuur

TwoTone_Verkiezing

Met veel genoegen kunnen we melden dat er zich meerdere kandidaten hebben gemeld voor het bestuur van de VVOJ. Ook stelt zittend bestuurslid en penningmeester Jef Poortmans zich herverkiesbaar. 

Hieronder stellen de kandidaten zich voor:

Jef Poortmans

De VVOJ heeft de afgelopen jaren grote stappen vooruit gezet. Ze heeft gratis coronatrainingen en een conferentie georganiseerd, een handboek helpen samenstellen en uitgeven, trainingstrajecten voor leidinggevenden en talrijke andere opleidingen opgezet, een onderzoek rond onderzoeksjournalistiek op touw gezet, allemaal zaken die de waarde van de vereniging voor haar leden vergroten. Het was zeer dankbaar om daar als bestuurslid aan mee te kunnen werken. Ook als penningmeester kan ik zeggen dat het dankzij de inzet van het bureau en het volledige bestuur financieel goed gaat. Het ledenbestand stijgt gestaag, het eigen vermogen is gezond en de projecten raken gefinancierd. Al kunnen we qua financiering nooit genoeg hebben, want ook voor de komende jaren staan er verschillende nieuwe en bestaande projecten op stapel. Daar wil ik als bestuurslid graag nog een termijn mijn schouders mee onder zetten.

Annick Hus

In een niet zo ver verleden had ik de eer om lid te zijn van het VVOJ-bestuur. Eind 2019 nam ik ontslag met plannen om maandenlang te reizen en naar Groot-Brittannië te verhuizen. Helaas gooide de coronapandemie roet in het eten. Nu, drie jaar later, woon ik weer net buiten Brussel en werk ik als freelance (onderzoeks)journalist onder andere voor Belga, Apache, Knack en EOS Wetenschap. Daarnaast heb ik regelmatig contact met de Vlaamse Vereniging van Journalisten om activiteiten en workshops te organiseren. Onlangs publiceerde ik mijn eerste wetenschappelijke paper over dierenwelzijn in de Belgische en Nederlandse politiek. Met een Nederlandse collega werk ik momenteel ook aan een grensoverschrijdend onderzoek. Ik kijk namelijk graag over de grens. Niet alleen omdat Belgen en Nederlanders in veel opzichten op elkaar lijken, maar ook omdat we veel van elkaar kunnen leren. Een organisatie als de VVOJ moedigt grensoverschrijdende samenwerkingen aan. Ze biedt de gelegenheid om kennis en ervaringen te delen, om zo samen grenzen af te tasten en te verleggen. Daarom ben ik meer dan bereid om (opnieuw) als bestuurslid een relevante bijdrage te leveren om de VVOJ in Nederland te laten floreren, maar ook om de organisatie in Vlaanderen verder op de kaart te zetten.

Maricia Nieuwenhuis

Als actief lid van de werkgroep die zich bezig houdt met de Wet open overheid (Woo), zie ik hoe nuttig het kan zijn dat journalisten soms de koppen bij elkaar steken. Je kunt van elkaar leren hoe je het beste optreedt tegen een weigerachtige, maar vooral trage overheid. Het kan vertrouwen geven als je weet hoe anderen bijvoorbeeld met geheimhoudingsverklaringen omgaan. Als onderzoeksjournalist en aanjager van onderzoek op de parlementaire redactie van het AD probeer ik die kennis ook te delen met de bij DPG Media aangesloten regionale titels. Zo ben ik ook voor journalisten van bijvoorbeeld De Stentor, Tubantia, PZC, Brabants Dagblad, AD Haagsche Courant en AD Rotterdams Dagblad vraagbaak als het gaat om de Woo. Ik zie ernaar uit om als bestuurslid van de VVOJ meer samen te werken met andere bevlogen onderzoeksjournalisten. Als trouw bezoeker en/of spreker van de VVOJ onderzoeksconferentie lijkt het me ook mooi om mee te denken over hoe de conferentie beter kan. Ik realiseer me hoe moeilijk het soms is om binnen dagelijkse hectiek van een redactie voldoende tijd te vinden voor onderzoeksjournalistiek en hoop als bestuurslid een bijdrage te kunnen leveren om dit aandeel uit te breiden.

Arjan Kroon

Na onderzoek gedaan te hebben wat of de functie ‘lid van bestuur vereniging van onderzoeksjournalisten’ inhoudt, ben ik enthousiast geworden en solliciteer dan ook graag naar de mogelijkheid om in het bestuur zitting te gaan nemen. Inmiddels ben ik al enige jaren lid van VVOJ en trouwe bezoeker bij het jaarlijkse congres. Het onder de aandacht houden van het belang van onderzoeksjournalistiek zie ik als een belangrijk punt. Alleen door goed en vooral onafhankelijk onderzoek komen zaken naar boven wat bijdraagt aan een gezonde samenleving. Zaken als toeslag affaire, gaswinning, SMS verkeer….. Houden we ruimte dit te onderzoeken? Wil de jonge journalist zich nog in onderzoek storten? Bezuinigen mediaconcerns aanhoudend op deze tak binnen de journalistiek, waardoor het stopt? Bescherming bij bedreiging van de maker…. Daar heb ik zorg over en daarom ben ik lid. Als freelance journalistiek cameraman heb ik jarenlang gewerkt bij Reporter en Zembla. Van de onderzoeksjournalisten in volste vertrouwen het verhaal verteld krijgen en dan de visualisatie bedenken zodat het verhaal ook televisie werd. Juist dat journalistieke binnen visualisaties doceer ik aan mijn studenten School voor Journalistiek Utrecht. Vanuit die achtergrond wil ik heel graag meewerken aan het gedeelte ‘scholing’ binnen de VVOJ.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk