Nieuws

Geslaagde leergang Zoek Het Uit

DSC_4096

Hoe leid je een team van kritische, bij voorkeur eigenwijze doorbijters? Op die vraag heeft een groep van achttien ‘chefs tegels lichten’ de afgelopen drie maanden antwoorden geformuleerd in de leergang Zoek Het Uit — leidinggeven aan journalistiek onderzoek. Het was de derde editie, met de grootste groep deelnemers. De cursisten en de organisatoren VVOJ en NVJ Academy kijken terug een geslaagde serie trainingen.

In twee masterclasses, met NRC-journalisten Carola Houtekamer, Bas Haan en hun chef onderzoek Wubby Luyendijk, wisselden de deelnemers van gedachten over de praktijk van het onderzoeksvak. Ervaren trainers en experts behandelden op zes trainingsdagen vraagstukken als:  Hoe manage je onderzoek? Hoe mobiliseer je denkkracht in je team? Hoe controleer je de journalistieke kwaliteit van je werk vóór publicatie? Wat zijn je ethische verantwoordelijkheden?

Het was de grootste groep deelnemers van de drie leergangen. Journalistieke leidinggevenden bij lokale, regionale en landelijke kranten, omroepen en andere redacties. Gemotiveerde deelnemers — de opkomst was deze editie veruit het hoogst, ondanks de voelbare energiecrisis in de trainingsruimte. Deze derde editie werd bovendien aanzienlijk minder gehinderd door de corona-pandemie dan de eerste twee versies.

NVJ Academy en de VVOJ zien een groot belang in goed leidinggeven aan onderzoek, om die waardevolle tak van journalistiek te waarborgen op redacties. De eerste drie Zoek Het Uit-leergangen zijn mede mogelijk gemaakt door steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Die subsidie heeft laagdrempelige tarieven mogelijk gemaakt, ook voor freelancers. De SvdJ-subsidie is voor drie jaar toegekend. Nu die steun wegvalt, beraden VVOJ en NVJ Academy zich op mogelijkheden om een vierde editie te organiseren. Voorwaarde is dat zij de inhoudelijke kwaliteit kunnen handhaven zonder de tarieven voor deelnemers en redactie te hoog te maken.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk