Nieuws, Uitgelicht, Wob

“Kan dit weg? Nee”, zegt Adviescollege over sms-berichten van politici

De overheid moet alle werkgerelateerde chatberichten van politici en topambtenaren opslaan in een beheersysteem. Dat zegt het Advies College Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in zijn eerste advies aan het kabinet. “Kan dit weg? Nee”, is de veelzeggende titel van het advies.

Chatberichten van bewindslieden en bestuurders zijn van blijvende waarde, ook voor toekomstig historisch onderzoek, zegt het ACOI. Daarom moeten deze chatberichten blijvend worden bewaard en gearchiveerd. Chatberichten van de ambtelijke top moet de overheid tijdelijk bewaren, bijvoorbeeld vijf of tien jaar. Daarna kunnen ze worden verwijderd. Berichten van lagere ambtenaren hoeven niet opgeslagen te worden, omdat de informatiewaarde gering is én omdat het heel veel werk met zich mee zou brengen.

Vanaf volgend jaar

Het Adviescollege roept bewindslieden en bestuurders op om de nieuwe beheer- en bewaarstrategie voor chatberichten al vanaf volgend jaar toe te passen.

Ineke van Gent, voorzitter van het ACOI: “Toegang tot overheidsinformatie is een essentieel recht voor iedereen én noodzakelijk om de democratie beter te laten werken. Dat geldt niet alleen voor nota’s, rapporten en e-mails, maar net zo goed voor chatberichten. De wet gaat pas leven als de hoogste gezagsdragers het belang van openbaarheid en een goede informatiehuishouding erkennen. Daarom staat in ons advies: dit is geen corvee, dit is chefsache. Natuurlijk hoeft de overheid niet alles even goed en even lang te bewaren, maar moeten keuzes worden gemaakt.”

Premier Rutte

Aanleiding voor dit advies was de Volkskrant-onthulling vorig jaar dat premier Rutte dagelijks sms-berichten verwijderde van zijn mobiele telefoon. Dat leidde tot veel verontwaardiging. In oktober stelde de Inspectie voor Overheidsinformatie en Erfgoed dat hij dat nooit had mogen doen.

Lees hier het advies

“Kan dit weg? Nee”

Woo-verzoek maken? Gebruik de Woo-generator.

Sinds 12 november 2020 is de generator beschikbaar  Met deze tool maak je razendsnel in drie stappen een kant en klaar Woo-verzoek. Je hoeft de brief alleen nog maar te printen, ondertekenen en te posten.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis en netwerk.