Nieuws

De Staat van de Onderzoeksjournalistiek

Redactie

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

In het kader van het onderzoek zijn allereerst 30 onderzoeksjournalisten geïnterviewd in Nederland en Vlaanderen om inzicht te krijgen welke onderwerpen er spelen in de onderzoeksjournalistiek. Mede aan de hand van de resultaten van de interviews is vervolgens een survey opgesteld die we hebben voorgelegd aan alle onderzoeksjournalisten en (hoofd)redacties in Nederland en Vlaanderen. Het doel van dit onderzoek is om zowel een kwantitatief overzicht van de beroepsgroep te krijgen, als een beeld van de redacties, en de werksituatie en de problemen en belemmeringen waarmee onderzoeksjournalisten en redacties te maken hebben tijdens hun werkzaamheden. Specifieke thema’s waar dit onderzoek zich op richt zijn lokale en regionale onderzoeksjournalistiek, samenwerkingsverbanden, diversiteit/inclusiviteit, en nieuwe onderzoeksmethoden en -technieken.

De resultaten moeten een goed beeld geven van de staat van de onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022. De eerste bevindingen van het onderzoek zijn gepresenteerd op de VVOJ Conferentie op 18 november in Leiden. Begin 2023 verschijnt het eindrapport dat verder inzoomt op de resultaten van het onderzoek. 

Het onderzoek komt mede tot stand met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, Adessium Foundation en de Vlaamse Vereniging van Journalisten.

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk