Conferentie, Nieuws

Ton van der Ham auteur VVOJ Essay 2022

Leiden-two-tone

In het VVOJ Essay onderzoekt journalist Ton van der Ham (Zembla) hoe het komt dat de verhouding tussen journalist en woordvoerder vaak zo gespannen is.

Ze hoeven geen vrienden te zijn, de woordvoerder en de journalist, maar als de politie erbij wordt gehaald en één van de twee in de cel eindigt, zijn de verhoudingen wel erg verstoord geraakt.

Ton van der Ham, onderzoeksjournalist bij Zembla, heeft in de loop der jaren aardig wat robbertjes uitgevochten met pr-functionarissen en ander communicatiepersoneel, vaak met onbevredigend resultaat. In het VVOJ Essay van 2022 onderzoekt hij de vraag waarom die relatie vaak zo gespannen is en of dat niet anders kan. En hij zet de eerste stap door de confrontatie naar aanleiding van zijn onthullingen over het UMC Utrecht, die uiteindelijke leidde tot zijn arrestatie, uitgebreid te evalueren met de direct betrokken woordvoerder. “Aan beide kanten zit zoveel vooringenomenheid.”

  • Ledenticket = een conferentiekaartje waar optioneel het handboek (25 euro) OF de voorstelling (15 euro) aan toegevoegd kan worden
  • All in ticket’ = een conferentiekaartje inclusief het Handboek voor Onderzoeksjournalisten én een ticket voor de Theatervoorstelling KRANT + nagesprek (op donderdag 17 november).
  • VVOJ-leden kunnen voor € 260,-  naar De Conferentie. Ben je ook lid van de NVJ? Dan kun je al voor €200,- deelnemen. Vul de code ikbenlidvandenvj in en houd je lidnummer van de NVJ bij de hand.
“Aan beide kanten zit zoveel vooringenomenheid.”

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk