Conferentie, Nieuws

Crisis!?

ruben-hanssen-ZXUnL-s5aWE-unsplash

Hoe komt de journalistiek uit de crisisstand? Ontsnapt ons vak na de opeenstapeling van crises – corona, Oekraïne, klimaat, gas, vertrouwen en wat niet meer – ooit nog uit het frame waar ze zelf zo verslaafd aan is?

 

Elke redactie weet: noem iets een crisis en je hebt aandacht. Maar wat als het publiek én journalisten crisismoe zijn? Is terughoudendheid niet geboden, als was het maar omdat het mes bot wordt als je het dagelijks gebruikt.


Dit jaar confereren wij onder meer over die vraag. Over hoe je als journalist mentaal gezond blijft als je tot aan je enkels in de ellende staat. Over hoe je met nieuwe en verrassende technieken je een weg baant door steeds complexere onderwerpen. En over hoe dat beter gaat als je een écht diverse onderzoeksredactie inricht. Maar ook over hoe je de structurele crises van deze tijd op de agenda houdt die allang als dagelijkse kost worden ervaren. Daarnaast ontleden we, zoals altijd, de allermooiste onderzoeksverhalen die de afgelopen jaren werden geschreven met de makers zelf.
Met ook dit jaar indrukwekkende sprekers van De Washington Post, ProPublica, The New York Times, die het podium delen met onze eigen helden in de vereniging. We kunnen al een van de inspirerende sprekers bekendmaken: Rebecca Corbett – Investigations Editor bij de New York Times zal een keynote verzorgen.

De VVOJ bestaat dit jaar 20 jaar! Naast dat dit de conferentie dit jaar extra feestelijk maakt, willen we ook stilstaan bij de Staat van de Onderzoeksjournalistiek. Waar staan we nu ten opzichte van 20 jaar geleden? Wat zijn de komende jaren de grootste uitdagingen voor de onderzoeksjournalistiek?

De VVOJ Conferentie vindt plaats op 18 en 19 november 2022 in Leiden.

Gerelateerde artikelen

Al zo’n twee decennia lang inspireren Journalismfund Europe en Thomas More Hogeschool Mechelen mensen om via het postgraduaat Internationale Researchjournalistiek hun stap in de onderzoeksjournalistiek te wagen. De eenjarige opleiding serveert niet alleen de beste tools, technieken en onderzoeksmethoden, maar zet ook in op schrijfvaardigheid en cross-border samenwerkingen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk