Nieuws, Uitgelicht, Woo

Meerderheid Woo-verzoeken bij ministeries is ver over tijd

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Dat blijkt uit een overzicht dat de Rijksoverheid heeft gepubliceerd als bijlage bij antwoorden op Kamervragen. Verzoeken die het ministerie van VWS kreeg met betrekking tot corona zijn daarbij buiten beschouwing gelaten.

Jaren

Het overzicht laat opnieuw zien dat het behoorlijk de spuigaten kan uitlopen met het overschrijden van de termijnen: 142 verzoeken (18,7 %) lopen al langer dan een jaar, 48 duren al langer dan twee jaar en 10 stuks zijn al meer dan drie jaar in behandeling. Van die 10 komen er 7 voor rekening van het ministerie van VWS. Dat ministerie bezit ook het twijfelachtige record van de langst aanslepende behandeling: 1568 dagen, dat is ruim vier jaar.

SZW

De meeste verzoeken liggen overigens bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (125 stuks), gevolgd door Justitie (118) en opnieuw VWS (105). Het ministerie van Onderwijs heeft met 17 lopende Woo-verzoeken het minst te doen. Toch is ook de helft daarvan de zes wekentermijn alweer voorbij.

 

Woo-verzoek maken? Gebruik de Woo-generator.

Sinds 12 november 2020 is de generator beschikbaar  Met deze tool maak je razendsnel in drie stappen een kant en klaar Woo-verzoek. Je hoeft de brief alleen nog maar te printen, ondertekenen en te posten.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis en netwerk.