Nieuws, Uitgelicht, Wob

Meerderheid Woo-verzoeken bij ministeries is ver over tijd

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

Dat blijkt uit een overzicht dat de Rijksoverheid heeft gepubliceerd als bijlage bij antwoorden op Kamervragen. Verzoeken die het ministerie van VWS kreeg met betrekking tot corona zijn daarbij buiten beschouwing gelaten.

Jaren

Het overzicht laat opnieuw zien dat het behoorlijk de spuigaten kan uitlopen met het overschrijden van de termijnen: 142 verzoeken (18,7 %) lopen al langer dan een jaar, 48 duren al langer dan twee jaar en 10 stuks zijn al meer dan drie jaar in behandeling. Van die 10 komen er 7 voor rekening van het ministerie van VWS. Dat ministerie bezit ook het twijfelachtige record van de langst aanslepende behandeling: 1568 dagen, dat is ruim vier jaar.

SZW

De meeste verzoeken liggen overigens bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (125 stuks), gevolgd door Justitie (118) en opnieuw VWS (105). Het ministerie van Onderwijs heeft met 17 lopende Woo-verzoeken het minst te doen. Toch is ook de helft daarvan de zes wekentermijn alweer voorbij.

 

Wob-verzoek maken? Gebruik de Wob-generator.

Sinds 12 november 2020 is de Wob-generator beschikbaar. Met deze generator maak je razendsnel in drie stappen een kant en klaar Wob-verzoek. Je hoeft de brief alleen nog maar te printen, ondertekenen en te posten.

Gerelateerde artikelen

Grijp deze kans op eeuwige roem en stuur je werk in voor de Loep 2022. Dé prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek uit Vlaanderen en Nederland.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis en netwerk.