ASN Aanmoedigingsprijs, De Loep

Genomineerd: Hoe de christelijke anti-arbortuslobby stilletjes steeds meer voet aan de grond krijgt

De Groene Amsterdammer
Marieke Rotman, Romy van der Burgh, Esther Chavannes, Gina Lafour, Allart van der Woude
Podcast

Anti-abortusactivisten proberen vrouwen over te halen hun abortus ongedaan te maken met een ‘spijtpil’. Een middel dat in Amerikaans onderzoek niet alleen ineffectief, maar ook levensgevaarlijk is gebleken. Met undercover onderzoek tonen de journalisten aan dat deze spijtpil in Nederland wordt voorgeschreven. Bovendien boekt de christelijke anti-abortusbeweging meer stille successen.

Als Aimee bellen de onderzoekjournalisten met Er is Hulp, de ‘hulpverleningstak’ van pro-life organisatie Schreeuw om Leven. Aimee wordt verwezen naar een huisartsenpraktijk in Urk. Die schrijft de spijtpil voor met de persoonlijke artsencode van een onlangs overleden arts: een strafbaar feit. Twee uur na het telefoontje verlaat Aimee met de gevaarlijke pil een Haagse apotheek.

Instanties zoals het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik kenden het middel niet. Een vrouw die de spijtpil waarschijnlijk had gebruikt nadat ze was overtuigd door demonstranten bij de abortuskliniek, wilde haar verhaal uiteindelijk niet delen. Schreeuw om Hulp gaf geen  informatie: ‘Omdat De Groene Amsterdammer pro-choice en derhalve niet neutraal is’. Pas toen werd besloten tot een undercoveractie.

Het onderzoek van de Masterclass 2020/2021 van Investico voor De Groene Amsterdammer wees verder uit dat christelijke lobby-organisaties meedoen aan medisch-ethische adviestafels en het academisch debat. Via wetswijzigingen weten christelijke politieke partijen de rechten van het ongeboren leven uit te breiden. De christelijke activisten worden gesteund door buitenlandse fondsen, politiek geschoolde strategen en een internationaal netwerk van juristen. Dit is problematisch zolang de christelijke lobby de vrijheid en gezondheid van vrouwen inperkt en niet open is over de (religieuze) motieven.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Heineken beloofde kort na de Russische invasie van Oekraïne weg te gaan uit Rusland. De verhalen van FTM onthullen dat de bierbrouwer niet alleen stug door bleef brouwen, maar dat het bedrijf in Rusland sinds het begin van de oorlog 61 nieuwe producten heeft gelanceerd, de productie opschroefde en extra personeel aannam. Heineken dook in het gat dat merken die wel waren vertrokken, zoals Guinness en Coca Cola, achterlieten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk