Cafe, Nieuws

Workshop Visual Forensics

usgs-IHdQVLwEIdk-unsplash

Op vrijdagmiddag 8 april organiseert de VVOJ in Pakhuis de Zwijger een workshop beeldanalyse met twee journalisten van het ‘Visual Forensics’ team van de Washington Post.

Elyse Samuels en Joyce Sohyun Lee  – beide ‘award-winning video reporters’ – geven uitleg over het aanvliegen van een beeldanalyse. Welke tools kun je gebruiken? Hoe vind je geschikte video’s? En hoe kun je dit beeldmateriaal vervolgens analyseren?

Ook delen Elyse en Joyce hun ervaring in het onderzoek naar de Capitoolbestorming; het fatale Travis Scott-Astroworld concert en de Russische invasie in Oekraïne. 

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. 

Elyse Samuels is an award-winning video reporter for The Washington Post’s Visual Forensics team. As a founding member, Samuels adds nuance, clarity and depth to breaking news coverage. Her work has untangled the complex circumstances around the shootings of protesters in Kenosha, Wis., the January 6 insurrection on the U.S. Capitol and the fatalities at the Travis Scott Astroworld concert. Samuels has also reported in-depth investigations holding authorities both at home and abroad accountable for abuses of power. This included a damning visual report that linked Colombian police to the death of four protesters during the country’s historic protests and a U.S. drone strike that killed innocent civilians in Afghanistan. She joined The Washington Post’s video team in 2016 where she has worked as a Facebook Live producer, universal desk video editor and the video team’s first verification video editor. Samuels is a pioneer in the field of video verification, earning a Webby award for her work developing The Washington Post’s Guide to Manipulated Video. She has also hosted and reported for The Fact Checker, spearheading coverage of the misinformation surrounding the 2020 election and the coronavirus pandemic. She holds a Bachelor’s Degree and Master’s Degree in journalism from the Medill School of Journalism at Northwestern University.

Joyce Sohyun Lee is an award-winning video reporter who launched The Washington Post’s Visual Forensics team with coverage of George Floyd’s murder, introducing a new type of cutting-edge accountability journalism at The Post. She spearheaded the team’s techniques in finding new footage and analyzing it to produce compelling stories holding the powerful to account. These included a story on former president Trump’s crackdown at Lafayette Square, which won an Alfred I. Dupont-Columbia University Award, as well as pieces on protesters who were blinded or wrongfully arrested in the summer of 2020, the fatal shootings in Kenosha, Wis., and the January 6 Capitol insurrection. Her coverage also spans the globe, including reports on the Beirut explosion, Myanmar’s military, the Taliban’s takeover and a U.S. drone strike that killed innocent civilians in Afghanistan. She joined The Post in September 2017 as a video editor on the foreign desk, where she covered the Middle East, Africa and South Asia. She has reported from Cameroon on violence towards the English-speaking minority and from Syria on captured Islamic State fighters. Prior to her time at The Post, she worked as an associate video producer for Time magazine and holds a Bachelor’s Degree from the Medill School of Journalism at Northwestern University.

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk